Autor Societat
12 Maig 2019 a 15:00

La segona edició de l’Ultra Clean Marathon ha tancat amb gairebé tres tones de residus recollits

Va acabar ahir al migdia

2ª Ultra Clean Marathon// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

2ª Ultra Clean Marathon// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

La segona edició de l’Ultra Clean Marathon va arribar ahir al migdia al seu final. L’exigent repte esportiu i mediambiental que s’ha disputat aquesta setmana a Catalunya s’ha tancat amb una balanç molt positiu tant pel que fa a la vessant esportiva com a la mediambiental, així com pel que fa a la participació de la ciutadania i entitats.
En l’edició d’enguany s’han recollit prop de tres tones de residus. Les accions de neteja fetes al llarg de la setmana han permès acumular 2.877 kg de residus. La vintena d’accions de neteja de l’etapa d’ahir van fer una feina intensiva tant en superfícies com sota l’aigua als espigons que han reunit 1.711 kg. Al tancament de l’etapa, com cada dia, s’ha lliurat el premi al residu més curiós (raspall de dents), al més habitual (burilles) i al més perillós (xeringues). El lliurament de premis l’han fet representats de les empreses Urbaser i Comexi i de l’Ajuntament de Barcelona. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del departament de Territori i Sostenibiltat, Marta Subirà, present a l’arribada de l’etapa d’avui ha remarcat que “malgrat ser perfectament conscients de la quantitat de residus que hi ha arreu del medi natural, veure’ls tots junts impacta molt i ens dóna ales per seguir treballant també en la prevenció“.
Els ambaixadors Albert Bosch i Nicole Ribera van arribat al Moll de Marina pocs minuts després de 2/4 de tres de la tarda. Els dos van sortit en caiac des de Mataró. Al Fòrum de Barcelona, Nicole Ribera s’ha sumat a un grup de corredors amb qui ha fet els darrers cinc quilòmetres i Albert Bosch ha seguit per mar acompanyat d’un comitiva de caiacs. Els dos van arribar a la meta cansats però exultants després d’haver superat aquest gran repte esportiu i mediambiental que ha permès fer la volta circular a Catalunya, recorrent 700 km en set dies. Una de les novetats d’enguany ha estat la incorporació de dues etapes en bicicleta  (les dues primeres) i de dues etapes en caiac (les dues últimes), esdevenint una Ultra Clean Marathon molt exigent física i mentalment per la gran quantitat de quilòmetres concentrats en pocs dies i la combinació de les tres disciplines: bicicleta, running i caiac. En aquest sentit, a l’arribada tant Bosch com Ribera van explicar que els ha resultat “un repte molt dur però molt bonic perquè té un objectiu molt important al darrere: la natura“. Albert Bosch, a més, va destacar que han estat dies molt macos especialment per les trobades amb escoles “on veiem que els joves estan molt compromesos amb la natura“. En aquesta mateixa línia, Nicole Ribera, assegura que “m’han impactat molt les preguntes dels escolars i la valoració d’allò més positiva que en fan els joves del repte que és l’Ultra Clean Marathon“. Ribera també ha assegurat que “és un experiència esportiva molt bèstia” i ha confessat que “si no hagués estat per la natura hagués abandonat a la quarta etapa“.
Més de 4.000 participants
La segona edició de l’Ultra Clean Marathon ha permès doblar el número de participants al llarg de la setmana assolint els 4.000, cosa que demostra la creixent conscienciació de cura i respecte del medi ambient i la major implicació de la ciutadania. Cal destacar també l’àmplia participació d’alumnes d’escoles i instituts arreu del territori, tant pel que fa al volum d’infants i joves que han participats a les accions de neteja organitzades als seus municipis com en la forta implicació en les diverses activitats educatives prèvies que han realitzat als centres educatius.
Per primera vegada l’UCM ha arribat al mar on s’hi han disputat les dues últimes etapes. D’aquestes dues s’ha de remarcar també la gran implicació de les entitats que treballen al mar que ha col·laborat molt activament en les neteges del litoral i en la logística de les etapes, fent palès que el mar és un dels grans actius del nostre país i un important ecosistema que cal preservar.
700 km per tot el territori
La combinació de les tres disciplines ha permès fer 700 km i passar per les quatre demarcacions de Catalunya i per una múltiple diversitat d’espais naturals que tenen necessitats de conservació diferents i que han anat des del paisatge d’alta muntanya, als ecosistemes marins passant pels boscos litorals o els cultius de secà, entre d’altres. Al llarg d’aquests set dies també s’ha volgut posar en valor les diferents entitats mediambientals que treballen al territori. En aquest sentit, Manel Gazo, membre de la junta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, ha explicat que  “l’UCM també posa en valor la tasca diària del més d’un centenar d’entitat ambientals de Catalunya en favor de la natura”.
L’etapa ha finalitzat amb més d’una trentena d’activitats lúdico-educatives que s’han dut a terme al Moll de Marina organitzades per diverses entitats i institucions. La jornada ha conclòs amb l’alliberament de dos xoriguers recuperats pel Centre de Fauna de Torreferrussa. La xef Ada Parellada, padrina de la Setmana de la Natura, i Albert Bosch, un dels dos ambaixadors de l’Ultra Clean Marathon, els han alliberat després de recuperar-se d’un tret al cap i d’un vessament de petroli.
Una Ultra Clean Marathon circular 

L’Ultra Clean Marathon d’enguany ha estat circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productes i consumidores.
L’Ultra Clean Marathon ha passat per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’ha organitzat amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

L’Ultra Clean Marathon ha estat organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. Ha estat possible gràcies al suport de patrocinadors i d’empreses i entitats col·laboradores.

Switch to mobile version