Autor Societat
11 Maig 2019 a 10:00

Fires i jornades d’orientació de la Diputació

Amb la participació de més de 24.000 persones

Jornades d'orientació// Foto: diba

Jornades d’orientació// Foto: diba

Un total de 25 fires, i més de 24.000 persones entre joves, famílies i professionals s’han beneficiat enguany del projecte de suport a fires i jornades d’orientació de la Diputació de Barcelona, 8.000 persones més que l’any passat.

Les fires i jornades es tanquen aquesta setmana destacant l’augment de participació de les famílies i dels professionals del món de l’orientació i personal docent, així com la innovació de formats en les activitats que s’hi ofereixen. El projecte de suport a fires i jornades es va iniciar l’any 2014, i en aquests sis anys s’ha donat servei a 250 municipis.

Creix la participació i augmenta la coordinació entre serveis i agents

L’alta participació senyala la importància de seguir treballant i reforçant els recursos d’acompanyament familiar que demanda la ciutadania en els processos de transició educativa. Les xerrades destinades a les famílies i els punts d’orientació personalitzada han tingut una excel·lent acollida ja que permeten treballar l’autoconeixement, les competències i  la presa de decisions en el procés de tria de l’itinerari educatiu.

Al llarg dels sis anys que dura aquest projecte s’ha observat un augment de la coordinació entre tots els serveis i els agents educatius que treballen l’orientació en els municipis. Es treballa cada vegada més per fer realitat el concepte de ciutat orientadora, un model que promou l’articulació de tots els agents, serveis i recursos d’orientació existents en un context local per acompanyar la ciutadania en les seves trajectòries educatives i professionals al llarg de la vida.

Públic divers, innovació de formats

Les fires i jornades han experimentat un increment de les propostes adreçades a públics ben diversos com els estudiants dels plans de formació i inserció (PFI) i l’alumnat de les escoles de persones adultes. Això també té a veure amb la innovació en els formats de les activitats que s’hi ofereixen, les quals potencien la proximitat entre els diferents actors implicats, la transmissió d’experiències directes i l’intercanvi entre iguals, entre d’altres propostes que cerquen trencar el paper clàssic de públic com a receptor passiu, per generar coneixement significatiu.

Les fires i jornades d’orientació al territori representen un moment en que s’estableixen col·laboracions i sinèrgies entre els diferents agents implicats en el procés orientador. Ara és el moment de fer les preinscripcions per iniciar els itineraris escollits, però la tasca orientadora hauria de seguir per acompanyar  les persones en totes les transicions educatives al llarg de la vida.

Per això, la Diputació de Barcelona va posar en marxa el 2014 aquest projecte amb la participació inicial de 8 ens locals i un abast territorial de 113 municipis, que ha anat creixent fins arribar en l’edició del 2019 a donar recolzament a 25 fires i jornades amb un abast territorial de 250 municipis, en el marc del suport a l’orientació i les transicions educatives, una de les línies estratègiques de la corporació dins de l’àmbit educatiu.

Switch to mobile version