Autor Societat
2 Abril 2019 a 15:00

El març ha estat molt sec a Catalunya

També s’ha de qualificar de càlid, especialment al prelitoral i Prepirineu

Març 2019 molt sec i calid // Autor:smc

Març 2019 molt sec i calid // Autor:smc

La meteorologia del mes de març s’ha caracteritzat per unes modestes acumulacions de precipitació i una temperatura per sobre dels valors normals per l’època de l’any. Aquesta situació ha estat provocada per una gran ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 m d’altura), com a conseqüència probablement, d’un desplaçament del vòrtex polar cap al sud que es  va produir a finals del mes de gener i que va afectar gran part d’Amèrica del Nord, amb una temperatura molt baixa i precipitació en forma de neu a àmplies zones del territori. Com a contrapartida, l’Europa occidental ha estat sota els efectes d’una gran dorsal provocant una inhibició del pas de les borrasques provinents de ponent, desplaçades cap a altes latituds, i de les masses fredes que han estat confinades al nord del continent per efecte del bloqueig anticiclònic.
Des d’un punt pluviomètric tres fronts van afectar tímidament gran part del territori, però especialment el quadrant nord-occidental. El primer va arribar a Catalunya durant el dia 6. Es van recollir més de 10 mm al Pirineu occidental, en forma de neu i amb gruixos per sobre dels 10 cm al vessant sud. Però a gran part de Catalunya van caure menys de 5 mm i a diversos sectors del litoral la precipitació va ser inapreciable.
El segon va creuar el Principat els dies 13 i 14. Les estacions d’alta muntanya de l’Aran i zones pròximes van mesurar gruixos de neu molt discrets, però apreciables. Concretament, 9 cm a Certascan (2.400 m), 6 cm a Sasseuva (2.282 m), 3 cm a Bonaigua (2.266 m) o 1 cm a Bagergue (1.417 m). D’altra banda, durant el matí del dia 13 va ploure al litoral i prelitoral entre el Barcelonès i el Baix Empordà, amb alguns registres propers als 10 mm. A les estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) destaquen els 9,9 mm a Sant Esteve de Palautordera (el Vallès Oriental), 9,6 mm a Dosrius – PN Montnegre Corredor (el Maresme), 9,6 mm a Campins (el Vallès Oriental) i 9,4 mm a Sils (la Selva).
El dia 31 un tercer sistema frontal va creuar el territori. Va afectar el terç sud de Catalunya. Cal destacar els 9,0 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre), 8,6 mm a Mas de Barberans (el Montsià), i els 6,6 mm a Ulldecona – els Valentins (el Montsià).
Però el fet més destacable és la ratxa seca que ha patit Catalunya, en alguns casos des del desembre, i sobretot els mesos de febrer i març. Com a ratxa seca entenem els dies consecutius amb una precipitació inferior a 1 mm. Aquesta ratxa ha superat els 50 dies a diversos sectors de Catalunya.
·         Cal remarcar els 107 dies de ratxa seca a Alcanar (Montsià), del 14 de desembre de 2018 al 30 de març de 2019, si bé és un cas poc representatiu. La resta d’estacions gestionades per l’SMC arriben, com a màxim, a 70 dies.
·         La ratxa seca és d’uns 70 dies a sectors de la desembocadura del Llobregat (Viladecans, el Prat de Llobregat), de la ciutat de Barcelona (el Raval, Font del Gat) i del Camp de Tarragona.
·         Al voltant dels 60 dies a molts sectors de les Terres de l’Ebre, de Ponent, de l’Alt Empordà i, en general, a la meitat sud del litoral.
·         Al Pirineu i Prepirineu la ratxa es va trencar el 6 de març, però fins llavors havia arribat a 22 dies al vessant nord del Pirineu. A la resta de les serralades, va assolir un màxim d’entre 30 i 40 dies a cavall del desembre i el gener.
 
El març ha estat càlid a Catalunya
 
El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al prelitoral i Prepirineu. Ha estat normal a fondalades de l’interior i punts del litoral  (figura 1). La situació de bloqueig anticiclònic no ha permès que les masses d’aire fred afectessin Catalunya. De totes les maneres, el març del 2017 va ser similar al març d’enguany.
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +2,5 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
+3,2
Barcelona – Observatori Fabra
Barcelonès
+3,1
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
+2,8
Santuari de Queralt
Berguedà
+2,7
Vallirana
Baix Llobregat
+2,7
Sant Romà d’Abella
Pallars Jussà
+2,7
Castellar de n’Hug – el Clot del Moro
Berguedà
+2,7
Barcelona – el Raval
Barcelonès
+2,7
PN del Garraf – el Rascler
Baix Llobregat
+2,6
 
El març ha estat molt sec a Catalunya
 
El mes s’ha de qualificar de molt sec a Catalunya. L’extrem nord-occidental del territori ha estat sec .
Aquest març ha sigut el més sec de la sèrie de l’Observatori Fabra de Barcelona (1914-2019), amb 0,3 mm de pluja, desbancant el del 1957. El mateix Observatori ha recollit 23,1 mm durant el primer trimestre de 2019, el segon més sec de la sèrie per darrere del de 1957. Pel que fa al conjunt de Catalunya, es tracta del març més sec d’almenys els darrers 30 anys, a excepció d’àmplies zones del Pirineu, Prepirineu i Empordà, i a punts del Prelitoral i de l’extrem sud on el març del 1997 va ser més sec. A més és convenient remarcar que es tracta del quart mes consecutiu amb valors per sota de la mitjana climàtica (del desembre del 2018 al març del 2019).
La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el març ha superat els 20 mm.
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
52,9
Lac Redon (2.247 m)
Val d’Aran
51,3
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
37,6
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
31,5
Sasseuva (2.228 m)
Val d’Aran
21,6
Vielha
Val d’Aran
21,4
 
 
Valors d’irradiació solar significativament superiors a la mitjana climàtica
 
Els valors d’irradiació solar global han estat clarament per sobre dels valors normals per l‘època de l’any. Els valors més alts (per sobre del 20% respecte a la mitjana climàtica de març) s’han registrat al terç sud, extrem nord-oriental del territori i puntualment, a la depressió Central i la comarca de l’Alt Urgell.
Switch to mobile version