Autor Economia
1 Novembre 2018 a 10:00

El CETMO i la UNECE cooperaran per impulsar el transport intermodal

A la Mediterrània occidental

Conveni CETMO UNECE// Foto: Conselleria Territori

Conveni CETMO UNECE// Foto: Conselleria Territori

El CETMO (Centre d’Estudis del Transport per a la Mediterrània Occidental) i la UNECE (Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Europa) han signat un conveni per enfortir la seva cooperació. L’objectiu és contribuir al major desenvolupament de les xarxes integrals de carreteres, ferrocarrils, ports i aeroports per a passatgers i càrrega al sud d’Europa i el Magrib.

En virtut d’aquest acord, les dues parts treballaran juntes per desenvolupar corredors de transport que connecten Àfrica i Europa a través del Mediterrani occidental i promouran l’accés dels països del Magrib als mecanismes jurídics internacionals de les Nacions Unides administrats per la UNECE, per facilitar el transport i el comerç.
Per a la secretària executiva de la UNECE, Olga Algayerova“aquesta col·laboració amb el CETMO facilitarà la connexió de la Mediterrània occidental amb els corredors de transport euroasiàtics de ràpid desenvolupament que uneixen l’est d’Àsia i Europa”. Ha assegurat que això hauria d’obrir noves oportunitats comercials en suport del desenvolupament socioeconòmic de la regió i la seva població, i així donar suport als països de la Mediterrània occidental en els seus esforços per assolir els objectius de desenvolupament sostenible .
Per la seva part, el director general del CETMO, Óscar Oliver, ha apuntat que “unint forces amb la UNECE, el nostre objectiu és accelerar el desenvolupament dels corredors de transport intermodal com un enfocament integral per abordar tant el desenvolupament de la infraestructura com les mesures de facilitació per augmentar l’eficiència de la logística i les cadenes de subministrament a tota la Mediterrània occidental”.
Els corredors de transport eficients i interconnectats que integren tots els modes de transport (l’anomenat transport intermodal, que uneix el transport marítim, ferroviari, per carretera i aeri) són fonamentals per facilitar els intercanvis i moviments comercials de persones de manera segura, eficient i sostenible, fomentant així l’activitat econòmica i el desenvolupament sostenible. Això és particularment cert a la Mediterrània occidental, encreuament de camins, que connecta el sud d’Europa (amb 185 milions de persones i un PIB de 4,8 bilions d’euros, sumats França, Itàlia, Malta, Portugal i Espanya) i el Magrib (amb 96 milions de persones i un PIB de 297.000 milions d’euros, sumats Algèria, Líbia, Mauritània, el Marroc i Tunísia).
 
Programes i projectes conjunts
Les dues institucions desenvoluparan i implementaran, segons correspongui, programes i projectes conjunts per identificar i abordar qüestions rellevants de transport i de logística internacional. Això inclourà, en particular: la identificació de les prioritats d’inversió per al desenvolupament de corredors al sud d’Europa i el Magrib a través d’una estreta cooperació en el treball dut a terme en el marc del projecte Euro-Asian Transport Links de la UNECE; promoure aquestes prioritats d’inversió davant les institucions financeres internacionals i altres subministradors de fons; recolzar el desenvolupament de les infraestructures de transport, incloent-hi la millora de les rutes prioritàries de carreteres i ferrocarrils i la construcció d’enllaços pendents, centres logístics, ports secs, etc .; donar suport a la simplificació i harmonització dels procediments i la documentació administrativa d’encreuament de fronteres; augmentar la seguretat i la protecció; donar suport a la capacitació i dur a terme el desenvolupament del transport nacional i les avaluacions del funcionament.
També fomentaran l’expansió de l’Observatori Internacional d’Infraestructures de Transport de la UNECE a la Mediterrània Occidental. L’Observatori proporcionarà als països participants i a les institucions financeres internacionals mapes complets d’infraestructures de transport a través d’internet, que facilitaran la identificació i priorització de les mancances d’infraestructures.
Switch to mobile version