Autor Economia
3 Octubre 2018 a 15:00

Valoració de PIMEC sobre les dades d’atur

Del mes de setembre de 2018

Pimec valoracio atur setembre-18// PImec

Pimec valoracio atur setembre-18// PImec

Tenint en compte les dades relatives a l’atur registrat publicades pel Servei Públic d’Ocupació Estatal i l’afiliació mitjana publicades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, PIMEC destaca:

· En relació al mes anterior, a Catalunya es redueix l’atur en -374 persones  (-0,1%). A Espanya l’atur incrementa en 20.441 persones (+0,6%). A Catalunya, aquesta reducció del nombre de persones inscrites als registres dels serveis d’ocupació es produeix en tots els sectors d’activitat econòmica, llevat dels sense ocupació anterior, i només a la demarcació de Barcelona

· El mes de setembre tanca amb 380.344 persones inscrites als registres de l’atur a Catalunya i 3.202.509 a Espanya, el que suposa una reducció en relació a l’any anterior de -20.029 i -207.673 persones, respectivament.

· La patronal constata que, aquest mes de l’any, l’atur recupera el ritme de reducció d’anteriors mesos a Catalunya (variació interanual del -5,0%) i a Espanya (-6,1%)A partir d’aquestes dades, l’entitat destaca el fet que aquesta disminució del nombre d’aturats en termes interanuals, continua sent elevada i produint-se de forma generalitzada a tots els sectors d’activitat. Destaca per la seva intensitat a l’agricultura (-14,9%), a la construcció (-12,5%) i a la indústria (-9,3%) a Catalunya. Per demarcacions, l’atur es redueix en totes elles llevat de  Lleida, on augmenta bàsicament a partir de l’increment en els serveis i dels sense ocupació anterior.

· Aquesta dinàmica de disminució en el nombre de persones desocupades en termes interanuals coincideix amb increments de l’afiliació (2,5% a Catalunya i 2,9% a Espanya).

A partir d’aquestes dades, PIMEC valora  de forma positiva la dinàmica de reducció de l’atur i d’augment de l’afiliació en termes interanuals, i també la disminució del setembre en relació a l’agost, un mes en què el nombre de persones aturades acostuma a augmentar.

Per a tal de que la nostra economia pugui continuar generant llocs de treball i reduir el nombre de persones aturades, cal que les administracions actuïn de forma decidida en un dels inputs essencials per a les nostres empreses, l’energia. D’una banda, treballant per reduir la nostra dependència energètica i d’altra banda fent canvis en profunditat en la formació dels preus de l’electricitat (inexplicable que cap administració encari el tema). L’evolució recent dels preus de l’electricitat està incidint de forma negativa en la competitivitat de les nostres empreses i de continuar la tendència actual afectarà de forma negativa la creació de nova ocupació.

Switch to mobile version