Autor Economia
25 Octubre 2018 a 10:00

PIMEC valora positivament que el Govern espanyol vulgui corregir el greuge sobre els peatges elèctrics

Demana que ho faci amb la màxima urgència

Instal•lacions elèctriques // Imatge del web de Wikimedia

Instal•lacions elèctriques // Imatge del web de Wikimedia

Davant la convalidació del RDL 15/2018 al Congreso de los diputados, PIMEC demana que s’esmeni la graduació dels peatges per evitar discriminacions entre empreses en funció de la seva ubicació. L’entitat valora en positiu que finalment el Govern espanyol obri la porta a corregir aquesta mesura discriminatòria que fa menys competitives les pimes catalanes.

La patronal ha calculat que les empreses connectades entre 30 kV i 36 kV pagaran un peatge elèctric un 28,56% més barat. En aquest sentit, PIMEC demana que aquesta rebaixa s’ampliï a les que estan connectades a 25 kV.

Això no obstant, PIMEC veu bé altres mesures contemplades en aquest Reial Decret Llei com l’eliminació de l’impost al sol, ja que elimina una sèrie de barreres reguladores que, fins al moment, han dificultat i desencativat la implantació de l’autoconsum elèctric a Espanya. Més enllà dels avantatges que suposa l’autoconsum, PIMEC creu que els consumidors han de poder decidir, encara que en una petita mesura, sobre el seu nivell de dependència envers el sistema.

En el mateix sentit, també valora positivament la suspensió durant 6 mesos l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica IVPEE i s’estableixi l’exempció de l’impost sobre hidrocarburs a la producció d’electricitat o la cogeneració d’electricitat i calor, davant l’escalada de preus de l’electricitat dels darrers mesos.

Amb tot, PIMEC també reclama una reforma més a fons del sistema elèctric, sobretot en relació al mercat marginalista. L’entitat creu que perquè els preus puguin baixar, cal canviar el sistema de formació diari de preu, eliminant les tecnologies nuclear i hidràulica del sistema marginal de preus i pagant-los a preu fix segons els seus costos.

Switch to mobile version