Autor Ensenyament
10 Octubre 2018 a 10:00

Catalunya participa en el Fòrum Science and Technology in Society

Se celebra a la ciutat japonesa de Kyoto fins dimecres

Fòrum Science and Technology in Society//Conselleria Universitats i Recerca

Fòrum Science and Technology in Society//Conselleria Universitats i Recerca

El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, participa des de diumenge en el Fòrum STS de ciència i tecnologia que, fins avui dimecres, se celebra a la ciutat japonesa de Kyoto i aplega uns 1.400 representants d’un centenar de països i organitzacions internacionals d’arreu del món de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’educació superior.
Aquesta és la segona vegada que el Govern assisteix al Fòrum STS, una  presència que s’emmarca en la col·laboració establerta amb Japó dins del projecte de cooperació internacional JEUPISTE, finançat per la Unió Europea (UE), i que se centra en enfortir els lligams en coneixement i innovació entre Europa i Japó, i fer front als reptes socials comuns a través d’una sèrie d’actuacions d’anàlisi, promoció i suport.
Més enllà de les relacions bilaterals amb Japó, el Fòrum STS és un espai clau en la projecció internacional de Catalunya atesa la presència de ministres de països emergents d’Àsia i d’Àfrica, així com polítics i gestors de l’educació superior, la recerca i la innovació dels principals països de la UE, els Estats Units i Canadà.
El Science and Technology in Society Forum (Fòrum STS) organitza 10 sessions plenàries en què es debaten, entre d’altres qüestions, el paper de la ciència i la tecnologia en l’educació, els negocis i les finances, o l’impacte de la recerca i la innovació en el futur de la humanitat. En aquestes sessions hi participen destacats líders polítics, dirigents d’importants companyies i  investigadors de renom. El Fòrum STS també acull sessions simultànies que tracten diverses qüestions al voltant de la robòtica i la societat, l’ús dels big data, o la medicina avançada i la bioenginyeria.
Activitats sectorials
Paral·lelament, el secretari d’Universitats i Recerca, com a representant de Catalunya, ha estat convidat a participar en diverses activitats sectorials que se celebren en el marc del Fòrum STS. Concretament, Grau és un dels assistents a la trobada de rectors i gestors de l’àmbit de l’educació superior que organitza la Universitat de Tòquio i el California Institute of Technology (Caltech) i que, enguany, tracta sobre el paper de les universitats com a agents de canvi.
El secretari Grau també participa en la 9a reunió de presidents d’agències de finançament de la recerca, a la qual hi assisteixen representants de 28 països, entre els quals hi ha els Estats Units, Canadà, Israel, Suècia, Suïssa, França o Alemanya. En la trobada copresidida per la Japan Science and Technology Agency (JST), la German Research Foundation (DFG), i la National Science Foundation (NSF) dels Estats Units, també hi són presents la Canada Foundation for Innovation (CFI), Innosuisse – Swiss Innovation Agency, el French National Centre for Scientific Research (CNRS), la Danish National Research Foundation o la Israel Science Foundation (NSF), entre d’altres.
La sessió gira al voltant de la Ciència Oberta i el rol de les agències de finançament en aquesta transformació cap a un accés obert de les dades. Precisament, el Pla de Govern en l’àmbit de la Secretaria d’Universitats i Recerca per aquesta legislatura inclou l’establiment d’una estratègia catalana sobre ciència oberta que defineixi les formes i implicacions de l’accés obert al coneixement i a les dades.
Reunions bilaterals
Durant l’estada al Japó, Grau té previst mantenir diferents reunions bilaterals amb agents del sistema d’educació superior, recerca i innovació per tal de fer un seguiment de les relacions ja existents amb l’objectiu d’establir-ne de noves. Concretament, té fixades trobades amb representants de les universitats japoneses de Kobe (que té cinc convenis de col·laboració amb universitats catalanes), Osaka i Kyoto, així com amb la Universitat de Viena (Àustria).
També té a l’agenda una reunió amb el president del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles en anglès), Jean-Pierre Bourguignon. El Consell Europeu de Recerca finança projectes innovadors que tenen com a objectiu enfortir l’excel·lència a Europa i el seu lideratge a nivell mundial. Catalunya se situa com a un dels països capdavanters en la captació de fons competitius de l’ERC amb 38 ajuts per milió d’habitants.
Les reunions bilaterals inclouen les trobades amb representants de la Japan Science and Technology Agency (JST), que també té acords amb l’ERC, i de l’Institut RIKEN, un dels centres de recerca més importants del Japó que treballa en àmbits com ara la física, la química, la ciència mèdiques, la biologia i l’enginyeria.
Visita al centre d’ACCIÓ a Tòquio
D’altra banda, l’últim dia de l’estada al Japó, el secretari d’Universitats i Recerca es desplaçarà a Tòquio on, entre d’altres activitats previstes, visitarà el centre que ACCIÓ té a la capital nipona.
Switch to mobile version