Autor Economia
29 Setembre 2018 a 10:00

El CETMO prepara la conferencia ministerial de transport de la Mediterrània Occidental

El 12 de desembre a Nouakchott

CETMO Reunió ministerial //Foto Conselleria Territori

CETMO Reunió ministerial //Foto Conselleria Territori

Aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona la 25ena reunió d’experts del GTMO 5+5 (Grup de ministres de Transport de la Mediterrània Occidental) de cara a preparar la conferència ministerial que es durà a terme aquest proper desembre a Mauritània, el país que passarà a ostentar la presidència del GTMO 5+5. El CETMO és el secretariat tècnic permanent del GTMO 5+5, i com a tal, va ser l’encarregat de liderar i coordinar l’agenda de la sessió.
La reunió va comptar amb la participació dels experts en matèria de transports dels ministeris dels diferents països de la regió, així com el Secretariat de la Unió per la Mediterrània (UpM) i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Cal posar de manifest la rellevància d’aquesta reunió d’experts, ja que va ser l’última abans de la conferència ministerial.
Durant la reunió es van abordar els primers detalls logístics i operatius de la realització de la conferència ministerial, la qual es celebrarà el 12 de desembre a la capital de Mauritània, Nouakchott. En aquesta es durà a terme el traspàs de la presidència del GTMO 5+5 de Portugal a Mauritània.
Un dels principals objectius de la reunió era validar l’informe sobre les activitats realitzades durant el període de la Presidència portuguesa del GTMO 5+5. Aquest document serà presentat en el decurs de la IX Conferència Ministerial GTMO 5+5 a Mauritània. L’informe està estructurat en les quatre grans línies d’actuació del programa de treball per a aquest període:
·         Cooperació institucional
·         La xarxa multimodal GTMO 5+5 i les eines analítiques
·         Projectes prioritaris de la xarxa multimodal GTMO 5+5
·         Activitats sectorials
Per saber més informació sobre aquest document, es pot consultar la presentació íntegra que es va realitzar al web del CETMO http://cetmo.org/en/data-centre/publications, concretament a l’apartat “GTMO 5+5” amb el títol “2018 – Report on GTMO 5+5 Activities 2014-2018 Period Portuguese Presidency”.
L’altre afer important que es va tractar en el decurs de la reunió va ser la proposta de la “Declaració de conclusions de la Conferència Ministerial GTMO 5+5”. Aquest document serà adoptat i signat pels ministres de transport de la regió durant la conferència. El text establirà les línies de treball de la presidència mauritana per els propers dos anys.
Activitats complementàries a la conferència ministerial coorganitzades amb l’IEMed:
Aprofitant l’avinentesa de la Conferència Ministerial del GTMO 5+5, el CETMO i l’Institut Europeu de la Mediterrània coorganitzaran un seminari sobre transports i logística a la Mediterrània Occidental. L’esdeveniment, que tindrà lloc també a Nouakchott, es realitzarà el dies previs a la conferència ministerial, concretament el 10 i 11 de desembre. L’objectiu del seminari és generar debat, dins el “Diàleg 5+5”, sobre mecanismes i programes per crear una xarxa multimodal a l’espai 5+5.
 
El GTMO 5+5
 
El Grup de Ministres de Transport per a la Mediterrània Occidental (GTMO 5+5) té com a objectiu promoure la cooperació en el transport a la Mediterrània occidental i contribuir a l’Associació Euromediterrània. Els membres del GTMO 5+5 són els Ministres de Transports dels deu països de la regió (Algèria, França, Itàlia, Líbia, Malta, Mauritània, Marroc, Portugal, Espanya i Tunísia). També participen com a observadors la Direcció General de Mobilitat i Transports de la Comissió Europea, la Secretaria General de la Unió del Magreb Àrab (AMU) i la Secretaria de la Unió per la Mediterrània. El CETMO realitza la funció de Secretaria Tècnica.
La Presidència GTMO 5+5 gira entre els països i es transfereix a la Conferència Ministerial, que es fa cada dos anys. Es proposa i implementa un programa de treball per part de la Secretaria Tècnica i el grup d’experts sobre la base de les conclusions de la Conferència Ministerial. El grup d’experts està integrat pels coordinadors nacionals dels ministeris encarregats del transport i es reuneix dos cops l’any per controlar l’execució del programa de treball.
Switch to mobile version