Autor Sanitat
31 Agost 2018 a 12:00

La implantació d’un model de teledermatologia abarateix un 45% els costos

A la comarca del Bages

Dr Josep Vidal ics-UVic // Foto UVic

Dr Josep Vidal ics-UVic // Foto UVic

Durant l’estiu del 2010 es va dur a terme a Manresa un projecte que volia implantar la teledermatologia com a alternativa la dermatologia tradicional. Degut a l’èxit del pla, poc després es va aplicar al Bages durant el 2011 i al Berguedà durant el 2012. L’investigador Josep Vidal-Alaball del grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i doctorand de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb 5 investigadors més, han analitzat aquesta prova i han conclòs que aplicant aquesta nova atenció mèdica electrònica l’estalvi en els costos de la prestació arriba al 45% i majoritàriament reverteix en els mateixos pacients. Els resultats de l’estudi van ser publicats el 22 d’agost a la revista BMC Health Services Research.

La teledermatologia implica que els pacients només han d’acudir al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) on els metges els fan una fotografia de la zona afectada que, posteriorment, enviaran als especialistes dermatòlegs mitjançant registres mèdics electrònics. Els especialistes donaran una solució que el metges d’atenció primària revisaran i comunicaran al pacient per via telefònica, estalviant així el viatge, l’espera i la consulta a l’afectat. Tot aquest cicle es completa amb menys de cinc dies naturals.

Després d’analitzar la rapidesa i l’efectivitat del procediment, es va passar a analitzar els costos totals i l’abaratiment que comporta del nou mètode. Per una banda es va calcular el cost en serveis ambulatoris com ara el personal o l’equipament. Per altra banda es van calcular els costos socials com ara el temps invertit en les consultes o la gasolina que es gasta en els desplaçaments fins als centres mèdics. L’estalvi en serveis ambulatoris a la comarca del Bages és de 10.350€ anuals, xifra que arriba fins als 51.164€ si hi incorporem els costos socials.

Finalment, i com a conclusió de l’estudi, els investigadors han extrapolat el que suposaria poder aplicar la teledermatologia a tota l’atenció primària de Catalunya integrada per més de 7,5 milions d’habitants. Si això fos efectiu, la sanitat i la societat catalana s’estalviarien 2.085.061 d’euros anuals.

Switch to mobile version