Autor Societat
19 Juliol 2018 a 10:00

Les mesures han de beneficiar directament 4,3 milions de persones

Resultats de la Cimera de la Qualitat de l’Aire

Marta Subirà Cimera Qualitat de l'aire//Foto: Conselleria Territori

Marta Subirà Cimera Qualitat de l’aire//Foto: Conselleria Territori

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s’ha mostrat satisfeta del grau d’acompliment dels acords adoptats el mes de març de l’any passat per les diferents administracions en la Cimera de la Qualitat de l’Aire a la conurbació de Barcelona, amb la voluntat de “protegir la salut de les persones més enllà del que marca la llei i apropar-nos als objectius que fixa l’Organització Mundial de la Salud (OMS)”. La secretària ha explicat que els compromisos de la Cimera de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona han evitat un expedient d’infracció europeu”, ja que la Comissió Europea no va incloure la zona en l’expedient d’infracció de la normativa comunitària sobre qualitat de l’aire de la primavera passada, que ens hauria dut al Tribunal de Justícia de la Unió. Segons Subirà, “Europa ha valorat molt positivament les actuacions proposades”. No obstant això, ha assegurat, “hem de continuar treballant perquè tenim l’exigència europea de complir totes i cadascuna de les mesures que contempla l’acord”.
La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i 39 consistoris més de la conurbació es van comprometre en la cimera a treballar conjuntament per aconseguir la reducció d’un 30% de les emissions associades al trànsit viari en el termini de 15 anys, per assolir gradualment els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Com a mínim, un 10% d’aquestes emissions s’haurien de reduir en cinc anys i, progressivament arribar al 30% pactat.
Tot a punt en cas d’alta contaminació
Una de les mesures claus acordades va ser la de restringir la circulació als vehicles més bruts en moments d’alta contaminació per diòxid de nitrogen (NOx). Calvet ha assegurat que, tot i que el protocol no s’ha hagut d’aplicar aquest hivern, perquè no s’han assolit nivells prou elevats de pol·lució, “les Administracions catalanes estem preparades per fer-ho”, en concret a l’àrea intrarondes de Barcelona. A la resta de municipis que formen part del conegut com a ‘Àmbit-40’ no es podrà aplicar fins que el Govern de l’Estat canviï el reglament de circulació. En aquest sentit, el conseller ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica que mostri una nova sensibilitat en la matèria i contribueixi a facilitar la implantació de les diferents actuacions per millorar la qualitat de l’aire.
El grau de compliment de les mesures a les que es va comprometre la Generalitat és del 100%, tenint en compte que el 30% dels compromisos estan realitzats, el 18% es realitzen periòdicament i el 52% estan en curs. També estan complerts els compromisos de la Diputació de Barcelona. Pel que fa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona han desplegat les accions necessàries per poder aplicar restriccions de trànsit en cas d’episodi ambiental, i han efectuats estudis sobre el parc real circulant que permeten estimar els vehicles afectat.
Un esforç conjunt
Els acords adoptats en la cimera representen un gran pas endavant entre les actuacions que es duen a terme des de fa anys per reduir la contaminació. El Govern va aprovar el setembre de 2014 un Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire que detalla un seguit d’actuacions en tots els sectors, especialment en la mobilitat, en l’Àmbit-40. També les administracions locals, en el marc de les seves competències, han implementat estratègies en aquest sentit, com el Pla de millora de qualitat de l’aire de Barcelona 2015-2018, el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els plans de millora de la qualitat de l’aire elaborats pels municipis de més de 100.000 habitants de la zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric, o el Pla supramunicipal d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Oriental, que comprèn 17 municipis.
L’acord afecta l’Àmbit-40, que són els municipis declarats “Zones de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric”. L’integren Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.
A més d’aquests, s’han implicat en l’acord municipis de l’àrea d’influència de l’Àmbit-40, que es comprometen a contribuir en la difusió i sensibilització entre la ciutadania,  com a generadors de mobilitat sobre aquesta zona de protecció especial. Concretament són: Abrera, Alella, Begues, Caldes de Montbui, Cervelló, Corbera de Llobregat, el Masnou, Esparraguera, Igualada, la Palma de Cervelló, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Manresa, Mataró, Montgat, Olesa de Montserrat, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Premià de Mar, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Coloma de Cervelló, Sentmenat, Sitges, Teià, Tiana, Torrelles de Llobregat, Vallirana, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i Vilassar de Dalt.
En total, les mesures han de beneficiar directament 4,3 milions de persones de quatre comarques de l’Àmbit-40 (Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental) i, indirectament, sis comarques més de l’entorn de Barcelona (Osona, Bages, Anoia, Maresme, Alt Penedès i Garraf).
Les institucions implicades en la millora de la qualitat de l’aire i la contaminació atmosfèrica estan fent un esforç per millorar la informació i sensibilització ciutadana sobre aquesta problemàtica. Com a exemple, s’ha inclòs aquesta informació a l’espai El temps, o el pronòstic del diari Ara; s’ha publicat l’evolució de les dades a la pàgina d’inici de la Generalitat, i s’ha creat una pàgina web per consultar les accions a efectuar en cas d’episodi ambiental, segons cada perfil.

 

Switch to mobile version