Autor Societat
10 Febrer 2018 a 15:00

El Servei Local de Teleassistència intensifica les trucades

Davant l’onada de fred

Teleassistència Foto: Josep Cano / Diputació de Barcelona

Teleassistència Foto: Josep Cano / Diputació de Barcelona

Davant l’onada de fred, el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha intensificat les trucades a les persones usuàries. El protocol d’actuació del Servei davant temperatures extremes va començar l’1 de desembre i continuarà fins al 28 de febrer. En els dies d’alerta groga, taronja o vermella, s’intensifica el volum de trucades preventives que es realitzen a les persones usuàries amb més risc. Des de l’1 desembre s’han realitzat 5.000 trucades, especialment a persones més grans de 80 anys, que viuen soles i que, a més, tenen patologies que poden empitjorar amb el fred, i també aquelles que viuen en habitatges aïllats. L’objectiu és conèixer la seva situació i estat de salut aquests dies, i oferir-los consells per fer front a aquest fenomen meteorològic amb garanties.

El Servei Local de Teleassistència coneix la situació de les persones usuàries, que es classifiquen segons el risc que presenten davant fenòmens meteorològics adversos, entre d’altres. Així, s’estableixen tres nivells que permeten actuar amb més rapidesa i eficàcia. En les onades de fred, s’estableix que cal atendre i contactar amb urgència amb les persones classificades en risc 3 (més de 80 anys, que viuen soles i que compten amb diverses patologies cròniques, entre d’altres factors d’interès) i/o que viuen en habitatges aïllats.

En aquestes trucades, a més de conèixer l’estat de salut de la persona, des del centre d’atenció es fan arribar un seguit de consells per encarar amb més garanties l’onada de fred, relatius a l’alimentació –com augmentar les defenses amb una dieta equilibrada o beure líquids calents-, al manteniment de la llar -ventilar en les hores de més sol o allunyar les estufes i brasers dels mobles- i altres recomanacions, com evitar sortir o fer-ho en les hores de més sol, i no passejar mentre es fa la digestió.

En les trucades, es recorda també a les persones usuàries que, en el cas que percebin temperatura baixa, dificultats en la parla, pèrdua de sensibilitat en cames i braços, si pateixen marejos, nàusees i/o vòmits, o es troben aïllats, premin el penjoll i el Servei Local de Teleassistència mobilitzarà el recurs més adient per a cada situació (unitat mòbil, bombers, ambulància, etc.) per garantir la seva seguretat i el seu benestar.

Durant els períodes en què s’activa el protocol de temperatures extremes de fred, el Servei Local de Teleassistència transmet aquests consells preventius a totes les persones usuàries quan aquestes contacten amb el centre d’atenció, en trucades que no siguin per atendre emergències. Igualment, el Servei reforça la prevenció amb la distribució de 4.000 díptics amb consells per fer front al fred.

El Servei Local de Teleassistència, un servei amb més de 80.000 persones usuàries

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona és un servei d’atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d’edat, fragilitat, solitud o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l’any, detectant situacions d’emergència i donant resposta immediata a aquestes. Actualment, més de 80.000 persones usuàries gaudeixen d’aquest servei, amb la col·laboració del 310 ajuntaments de la demarcació de Barcelona (tots, amb excepció de Barcelona ciutat que compta amb servei de teleassistència propi).

 

Switch to mobile version