Autor Articles i estudis
7 Agost 2017 a 18:00

Depressió i ansietat, termes cada cop més cercats a Google

upf gema revuelta david comas

A la presentació de l’Informe Quiral 2016, centrat en el tracte de la salut mental per part dels mitjans de comunicació i elaborat pel Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la UPF (CCS-UPF). Gema Revuelta, colíder de l’estudi juntament amb Vladimir de Semir, va explicar els resultats principals al campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en un acte presidit per Antoni Vila Casas, fundador de la Fundació Vilacasas, i David Comas, director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF.

D’acord amb les dades de l’estudi, la cerca a Google dels termes “depressió” i “ansietat” ha experimentat un augment molt considerable en els darrers cinc anys. De fet, la depressió ha estat el trastorn mental més buscat, coincidint amb l’increment de la malaltia en la població mundial. Aquesta marcada tendència en les cerques sobre trastorns mentals està acompanyada de l’increment de la recerca d’informació sobre ansiolítics i antidepressius, tasca que no sempre porta a bon port.

“Les paraules introduïdes a Google no es corresponen amb el llenguatge utilitzat pels professionals de la salut”, assenyala Revuelta. “Entre les cerques habituals s’hi troben les expressions “calmar / combatre l’ansietat”, “com sortir d’una depressió”, “com saber si tinc depressió”. Els professionals de la salut hem de canviar el llenguatge que fem servir a les nostres plataformes per arribar a totes persones que necessiten ajuda sanitària”.

L’estigma continua present als mitjans

Un aspecte destacat en l’última edició de l’Informe Quiral és la necessitat de normalització i de supressió dels estigmes associats als trastorns i malalties mentals. “Si bé en els últims anys es perceben alguns avenços en el tractament mediàtic d’aquests temes, a nivell general, encara es transmet una imatge errònia i negativa del trastorn mental, que referma estereotips i perjudica de manera directa als drets i inclusió social del col·lectiu”, comenta Revuelta.

Els titulars sensacionalistes i les notícies il·lustrades amb imatges de persones aïllades i tristes contribueixen a la creació d’estereotips. “Les persones que pateixen un trastorn mental no sempre estan soles i tristes. En molts casos, la malaltia està tractada i la persona treballa i viu sense limitacions.” Revuelta també destaca l’impacte negatiu que exerceixen aquestes imatges sobre la visió que les persones afectades tenen de la seva pròpia malaltia.

L’Informe Quiral l’elabora anualment el Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF), en col·laboració amb la Fundació Vila Casas. El projecte analitza com els mitjans de comunicació aborden temes relacionats amb l’àmbit mèdic i sanitari. L’augment en la incidència dels trastorns mentals i, sobretot, de la depressió en la població mundial, ha motivat l’elecció d’aquest tema per a la vintena edició de l’Informe Quiral.

Switch to mobile version