Autor Cultura
21 Juny 2017 a 10:00

La casa de la frontera guanya el 37è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

De Rafael Vallbona

37è Premi BBVA Sant Joan 2017

Foto: Berta Tiana

L’escriptor i periodista Rafael Vallbona ha estat el guanyador del 37è Premi BBVA Sant Joan amb l’obra La casa de la frontera, una novel·la que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país, des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i la postguerra, fins a l’auge del turisme i la perforació del túnel del Cadí, a través de la història de la família Grau i l’establiment fronterer que regenta al barri de la duana de Puigcerdà.

El Premi, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia -com totes les manifestacions culturals una empenta renovada pels nous temps històrics.

L’acte de lliurament va ser dilluns 19 de juny al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i va presidir-lo la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. També hi eran l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

La casa de la frontera, ha estat declarada guanyadora per majoria entre les 47 obres que hi optaven enguany. Va arribar a l’última votació del jurat junt amb L’espia que va estimar Lluís Companys, de Ramona Palau (pseudònim).

Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres sis obres:

 Boulder, d’Eva Baltasar

 A trenc d’alba, de Ramon Gaja

 No sé qui sóc (lema), de Maurici Repom (pseudònim)

 Llum a l’atzucac, de Ramon Ramon (pseudònim)

 I, de sobte, el paradís, de Núria Perpinyà Filella

 Vergonya, de Benet Badia (pseudònim)

Entres les 47 obres rebudes a concurs han predominat les novel·les, amb trenta-nou originals, seguides de sis llibres de contes, un diari i una obra d’altres proses

Switch to mobile version