Autor Societat
3 Maig 2017 a 10:00

L’abril ha estat càlid i sec a Catalunya

Tot i la neu i pluja entre els dies 25 i 27 

calid sec abril 2017

La meteorologia de l’abril ha estat marcada per una dorsal anticiclònica ubicada en un principi a l’Atlàntic que va traslladar-se cap al sud del continent europeu al llarg del mes fins a dissipar-se durant l’últim terç per passar a una circulació zonal (vent de l’oest en els nivells mitjans de la troposfera). Aquest fet va provocar a finals de mes l’episodi de precipitació més destacat entre els dies 25 i 27, amb precipitació general, baixada de la temperatura i neu a cotes baixes.
 
 
Sistema frontal fred els dies 1 i 2 d’abril
Malgrat la situació general esmentada, els dos primers dies del mes van estar afectats pel pas d’un sistema frontal que va deixar precipitació al Pirineu i quadrant nord-oriental del país.
Les precipitacions més destacades registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), van ser: els 37,2 mm registrats al Lac Redon (2.247 m) a la Val d’Aran; els 29,5 mm a Certascan (2.400 m) al Pallars Sobirà; i els 27,6 mm mesurats a Sant Joan de Toran (XOM) a la Val d’Aran.
 
 
Del 3 al 24 d’abril
L’anticicló atlàntic va afectar Catalunya entre els dies 3 i 24 d’abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada com a conseqüència de la subsidència anticiclònica (especialment durant la Setmana Santa). Però aquesta configuració general té alguns matisos.
La ubicació de l’anticicló a la meitat occidental de la península Ibèrica va afavorir que pertorbacions procedents de la part occidental de la Mediterrània afectessin el quadrant nord-oriental del país. D’aquesta manera, entre els dies 8 i 10 es van enregistrar fins a 20,2 a Santa Pau (XOM) a la Garrotxa; del dia 13 al 15 es van mesurar 35,5 mm a Sant Pau de Segúries (XOM) al Ripollès o 34,0 mm a Santa Pau (XOM) a la Garrotxa amb força aparat elèctric.
A partir de la segona meitat del mes la dorsal anticiclònica es va retirar cap a l’est ubicant-se al sud del continent, debilitant-se fins a acabar de dissipar-se per donar un flux més zonal. Cal remarcar que la temperatura mínima a Catalunya va ser baixa entre els dies 20 i 21, fins al punt que quatre EMA ubicades a l’Empordà (Sant Pere Pescador, la Tallada de l’Empordà, Monells i Torroella de Montgrí) i una a la Cerdanya (Das – Aeròdrom) van enregistrar durant la matinada del 21 la seva temperatura mínima més baixa en un mes d’abril.

Neu i pluja entre els dies 25 i 27 d’abril

Un sistema frontal amb aire molt fred en el seu centre va creuar d’oest a est la meitat nord de la península Ibèrica, afectant Catalunya especialment el dia 27 d’abril amb precipitació general, una marcada baixada de la temperatura, neu a cotes baixes i amb glaçades durant la matinada del dia 28 a gran part de l’interior del país.
– La precipitació va afectar tot Catalunya, amb acumulacions superiors als 50 mm en alguns sectors del Prepirineu i de la serralada Transversal, però menys de 10 mm a l’interior de les Terres de l’Ebre i a la Costa Brava. Les quantitats de precipitació més importants entre els dies 25 i 27 van ser els 67,9 mm al Port del Comte (2.316 m), al Solsonès, els 57,9 mm a la Vall d’en Bas (la Garrotxa), o els 57,5 mm a Sant Pau de Segúries (el Ripollès).
– La neu va ser l’altre fenomen meteorològic destacat de l’episodi. En general es van acumular de 10 a 30 cm de neu nova a cotes altes del Pirineu i del Prepirineu. En alguns casos la neu va agafar fins a fons de vall, de manera molt destacada a la Cerdanya. També es van superar els 10 cm de neu nova als cims del Montseny. Fora de l’alta muntanya cal destacar els següents gruixos de neu mesurats per col·laboradors de la XOM entre uns 1.000 i 1.200 metres: 20 cm a Puigcerdà (la Cerdanya); 15 cm a Sant Joan Toran (la Val d’Aran); 15 cm a Das (la Cerdanya); o 10 cm a Arties (la Val d’Aran) i Viu de Llevata (l’Alta Ribagorça).
 
– Pel que fa a la temperatura, la massa d’aire era notablement freda (-1,3 °C a 850 hPa el dia 27 al migdia, segons dades del radiosondatge de Barcelona). Aquest fet, juntament amb l’abundant nuvolositat i la precipitació que es va allargar durant bona part del dia 27, va provocar que la temperatura diürna fos plenament hivernal a molts sectors del país, amb màximes inferiors als 10 °C a molts sectors elevats i a bona part de les comarques del nord-est.  A 8 de les 138 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades es va mesurar la temperatura més baixa de la sèrie en un mes d’abril, ubicades al litoral i prelitoral Central i Nord.
– Durant la matinada del dia 28, el cel va quedar serè a pràcticament tot el país i en molts casos el vent va ser molt dèbil o va estar en calma, fet que va permetre que la temperatura baixés per sota dels 0 °C a molts sectors, no només del Pirineu i Prepirineu, sinó també de l’interior i del prelitoral. Les estacions d’alta muntanya van registrar valors inferiors als -10 °C, amb una mínima de -13,5 °C a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça. 5 de les 138 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades van igualar o superar la seva mínima absoluta d’abril: Cervera (la Segarra), Sant Martí de Riucorb (l’Urgell), Viladrau (Osona), Barcelona – Zoo (el Barcelonès) i PN dels Ports (el Baix Ebre).
 
 
Abril càlid a Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid, especialment a les parts més elevades del Pirineu i del Prepirineu. El mes ha estat normal al delta de l’Ebre, Costa Daurada, sud de la Costa Brava i punts de la depressió Central (figura 1).
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit de l’estabilitat atmosfèrica i la subsidència provocada per la dorsal anticiclònica que va afectar Catalunya durant gran part del mes.
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’abril respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’abril pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2,5 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
+2,8
Montsec d’Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
+2,7
Molló – Fabert
Ripollès
+2,5
Santuari de Queralt
Berguedà
+2,5
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
+2,4
Sant Romà d’Abella
Pallars Jussà
+2,3
la Quar
Berguedà
+2,1

 

El mes ha estat sec a gran part de Catalunya
El mes d’abril ha estat sec a Catalunya, i molt sec al terç sud, Costa Brava i a l’extrem Prepirineu occidental. S’ha de qualificar de normal i puntualment plujós a les serres de Montserrat, del Montseny, extrem sud del Vallès Occidental i punts del Prepirineu i del vessant nord del Pirineu (figura 2).
La distribució de les anomalies de precipitació és conseqüència del bloqueig anticiclònic que va afectar Catalunya durant el mes. Cal recordar que l’abril a Catalunya és un dels mesos més plujosos de l’any com a conseqüència del pas de sistemes frontals freds que es poden trobar amb una temperatura elevada en superfície, provocant una inestabilització de l’atmosfera i l’aparició de precipitació moltes vegades acompanyada de tempesta .
A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes d’abril ha igualat o superat els 75 mm, ubicades, majoritàriament al quadrant nord-oriental del Principat.
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
113,2
Santa Pau (XOM)
Garrotxa
107,0
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
104,9
la Vall d’en Bas
Garrotxa
99,2
Sant Pau de Segúries (XOM)
Ripollès
98,8
la Vall d’en Bas
Garrotxa
96,7
el Port del Comte (1.813 m) – XOM
Solsonès
95,4
Sant Pau de Segúries
Ripollès
92,6
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
86,5
Olot
Garrotxa
85,2
Lac Redon (2.247 m)
Val d’Aran
82,3
la Vall de Bianya (XOM)
Garrotxa
82,1
Batet de la Serra (XOM)
Garrotxa
82,1
Olot – el Parc Nou (XOM)
Garrotxa
80,0
Ulldeter (1.999 m)
Ripollès
79,1
Núria (1.971 m)
Ripollès
77,5
Castellterçol (XOM)
Moianès
77,1
Sant Joan de Toran (XOM)
Val d’Aran
76,4
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
75,0
Switch to mobile version