Autor Societat
9 Abril 2017 a 15:00

Presentat el projecte reWINE

Per a la reutilització d’ampolles al sector vitivinícola

reWINE

Catalunya consumeix 9 milions de begudes embotellades per dia, de les quals el 6% són ampolles de vi. En el sector vitivinícola, aquests envasos són un dels elements que més contribueixen a alliberar diòxid de carboni a l’atmosfera. Per tal de reduir aquesta petjada de carboni, avui s’ha presentat el projecte reWINE, que estudiarà la viabilitat d’un sistema innovador de reutilització d’ampolles de vi.
El projecte, coordinat pel Parc de Recerca UAB, té un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l’aporta la Unió Europea, i compta amb la participació d’una spin-off de la UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la planta de rentat Maria Nutó, la Cooperativa Falset Marçà i altres cellers.
reWINE involucrarà consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores i botigues per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles i avaluar la seva viabilitat.  Cal tenir present que actualment els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució.
Previsió de recuperar 100.000 unitats
La prova pilot tindrà en compte tot el procés de l’ampolla, des del seu rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la seva recol·lecció a través de les mateixes bodegues, deixalleries, restaurants i botigues involucrats.
El projecte preveu recuperar unes 100.000 ampolles, que es portaran a la planta de rentat i començaran de nou el cicle. D’aquesta manera, s’evitaran aproximadament 45 tones de residus d’envasos de vidre. S’espera finalitzar la prova pilot el juny del 2019.
Conscienciació dels consumidors
 
Simultàniament a la prova pilot, es durà a terme una campanya de conscienciació dirigida als consumidors sobre els avantatges de reutilitzar envasos i es dissenyaran i implementaran incentius perquè els consumidors retornin les ampolles buides a la botiga.
El projecte espera poder estendre el sistema de reutilització d’ampolles al territori català i a altres regions vinícoles de l’Estat espanyol, impulsant la participació d’empreses i administracions.
Switch to mobile version