Autor Ensenyament
30 Abril 2017 a 15:00

Investigadors de la UVic-UCC elaboren un documental sobre la realitat de la infància

Durant la dictadura de Primo de Rivera

UVic  Viñao Dictadura Primo Rivera

Els investigadors del Grup de Recerca Educativa (GREUV) de la UVic-UCC han editat el documental titulat Viure la infància durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). El film recull el resultat de l’anàlisi de les produccions cinematogràfiques i els continguts audiovisuals de temàtica historicoeducativa que es van realitzar durant la dictadura del general, amb la intenció de reforçar la propaganda del règim a través del sistema educatiu. El documental és la culminació del projecte de recerca Revisión y análisis de documentales propagandísticos y anuncios audovisuales educativos producidos entre 1914-1939 en España (Ref. EDU2013-48067-R), que compta amb el finançament del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Per al desenvolupament de la investigació s’ha elaborat un model d’anàlisi de continguts audiovisuals de temàtica historicoeducativa que integra paràmetres de la història de l’educació, la pedagogia, la psicologia i la sociologia, que possibilita estudis de caràcter transversal i temàtic. Paral·lelament al projecte, també s’ha desenvolupat una proposta de material didàctic i d’investigació per tal que el documental pugui ser utilitzat en estudis de grau vinculats a l’educació, com la pedagogia, el magisteri i l’educació social, així com en ensenyaments d’ESO i de Batxillerat.

L’anàlisi repassa les variacions en l’educació entre la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República i la Guerra Civil, així com les propostes educatives i les concepcions de la infància segons les diferents ideologies polítiques (liberalisme, anarquisme, comunisme i franquisme). També s’han estudiat les característiques dels diversos subjectes de l’educació (els infants, la comunitat educativa i l’entorn social) així com la identificació de les principals preocupacions educatives del sistema (democratització, extensió de l’educació, metodologies efectives i drets de la infància). Finalment s’ha analitzat l’evolució de la representació d’àrees educatives específiques (educació de la salut i la higiene, l’educació física, l’educació política i l’educació moral).

L’equip del GREUV que ha desenvolupat el projecte l’han coordinat Eulàlia Collelldemont i Josep Casanovas amb les investigadores Anna Gómez, Pilar Prat, Núria Padrós i Isabel Carrillo, amb la col·laboració de Rosa Sambola i Jon Telford. Per a l’edició s’ha comptat amb la feina de Pau Sàlvia d’Esglai Creacions Audiovisuals i amb la locució de Dolors Rusiñol. També s’ha col·laborat amb les següents filmoteques públiques i institucions per tal de poder recollir el material que ha permès desenvolupar la investigació: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Instituto Nacional de Administración Pública (INAP), ABC Archivo y Documentación, La Vanguardia Hemeroteca, El Cedall, Filmoteca de Catalunya, CuturArts (IVAC), Filmoteca Canaria, Cementos Portland Valderrivas, S.A., Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Ajuntament de Canet de Mar, Memorial Democràtic (Generalitat de Catalunya).

El documental, així com el projecte que l’engloba, s’ha presentat aquest dijous a la Sala Mecenes de Casa Convalescència de Vic, en un acte que ha obert el degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Eduard Ramírez, i que ha comptat amb la participació de membres del GREUV i amb una conferència prèvia a la projecció a càrrec d’Antonio Viñao, professor emèrit de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Múrcia i expresident de la Societat Espanyola d’Història de l’Educació (2001-2005).

Des d’avui el film es pot visualitzar en aquest enllaç. La resta de materials vinculats al projecte de recerca es poden consultar a l’apartat d’investigacions de la pàgina web del Museu Virtual MUVIP.

Switch to mobile version