Autor Cultura
9 Abril 2017 a 10:00

Diumenge de Rams

Comença la Setmana Santa

Diumenge de Rams // Foto: Joan Murcia

Diumenge de Rams // Foto: Joan Murcia

El Diumenge de Rams és la primera festivitat de Setmana Santa, en el qual es recorda l’entrada de Jesucrist a Jerusalem durant la pasqua jueva. La gent va rebre Jesús amb alegria alçant palmes i branques de llorer i d’olivera per donar-li la benvinguda.

La celebració del Diumenge de Rams va ser i és una celebració multitudinària a molts països, tot i que en alguns llocs ha perdut importància a causa de l’expansió del laïcisme. Als Països Catalans, tradicionalment, aquest dia es commemora anant a beneir el palmó dels nens o la palma de les nenes, que solen ser regalades pels padrins. Aquesta festa duu intrínseca la celebració de mercats i fires que venen les palmes i palmons decorades amb rosaris de confits.

Temps enrera, s’aprofitava aquesta festivitat perquè els infants estrenessin la roba de primavera.

Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment. Al final de la missa del diumenge de Rams es fa una processó en què les palmes i palmons són beneïdes. En algunes llars encara és tradició de penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la-hi tot l’any, perquè hom creu que dóna protecció i bona sort.

Durant la cerimònia de la missa es dóna lectura al relat complet i dramatitzat de la Passió. Per donar-li major força, solen fer-ho tres persones: un (el sacerdot celebrant) llegirà les parts de Crist, un altre (el Sanedrín) llegirà les línies dels altres personatges i un de tercer (el Cronista) farà de narrador.

 

Switch to mobile version