Autor Opinió
18 Gener 2017 a 15:00

La Cecot demana prudència a l’hora d’incloure totes les empreses en determinades conclusions de l’informe presentat avui per Oxfam Intermón

Edifici de la Cecot

Edifici de la Cecot // Imatge de la Cecot

 

L’ONG Oxfam Intermón ha fet públic  el seu informe anual ‘Una economía para el 99%‘ del que diferents mitjans n’estan fent ressò i del que opinadors i tertulians n’estan fent la seva particular lectura.

Des de la Cecot, lluny d’entrar en les conclusions de l’informe, ja que hi ha determinats aspectes que comparteix, sí que es vol demanar prudència per no confondre la ciutadania quan es parla “de l’empresa” en les dades i percentatge d’aquestes referides a la contribució fiscal.

Dir, com s’ha dit en alguna tertúlia que les empreses paguen pocs impostos ens porta a demanar cura a l’hora de generalitzar ja que la massa empresarial és complexa i s’ha de tenir en compte diverses variables. D’entrada hem de tenir present que a Espanya i a Catalunya el 95 % de les empreses són microempreses i pimes que tributen un 25% a l’impost de societats en base a beneficis. Aquestes empreses estan arrelades als seus territoris i es senten compromeses amb el seu entorn més proper. És en aquest sentit que cal mesurar les interpretacions relatives a “l’empresa” i que si la participació fiscal s’ha vist reduïda els últims anys no ha estat pas atribuïble a una política fiscal de baixada d’impostos sinó al fet que les empreses no han obtingut beneficis.

Així doncs, les empreses que conformen el teixit associatiu de la Cecot no es senten identificades amb certes afirmacions o interpretacions de les conclusions de l’informe que s’estan fent i demanen prudència i evitar confondre l’opinió pública.

Si dirigim la mirada cap a l’univers de les empreses, és fàcilment constatable que no totes són iguals. La immensa majoria, també les que avui estan representades, paguen l’impost de societats a tipus del 25%, sense diferenciar el benefici que es reinverteix del que es distribueix com a dividend. És a dir, que aquest és el nivell impositiu general per als productes i serveis que oferim, quan deixen marge. Però hi ha un altre grup d’empreses que els seus tipus efectius estan per sota del 10% o, fins i tot, per sota de l’1% dins la UE.

Per tant, hi ha unes diferències que es perceben com a greuges. Tot i ser desitjable la competència fiscal, aquesta no ha de generar avantatges exclusius, un dret especial o un tracte de favor, distint del que dóna la llei comuna, amb un cert caràcter de permanència. És injust, genera insolidaritat per falta de contribució i provoca que la mitjana i petita empresa pagui la insuficiència contributiva de les empreses amb privilegis. En qualsevol cas i mentre no arribi l’equitat, proposem tenir informació de “traçabilitat fiscal”. Per conscienciar, fins i tot, a l’hora de consumir.

A més, segons estimacions oficials hi ha un 25% més de PIB espanyol que és economia no declarada. Abans d’apujar impostos, per justícia i equitat, hi ha cap pacte en marxa per reconduir-ho? Simplificació normativa, retiment de comptes i conducta ètica de les parts, és la manera moderna d’abordar-ho.

Switch to mobile version