Autor Sanitat
28 Gener 2017 a 18:00

Intensitat moderada de l’activitat gripal a Catalunya

Per sobre del llindar epidèmic per cinquena setmana

Finalitza l'epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l'Intitut Català de la Salut

Finalitza l’epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l’Intitut Català de la Salut

L’activitat gripal epidèmica a Catalunya es manté, com la setmana anterior, en un nivell d’intensitat moderat, i tendirà a mantenir-se en els propers dies. Ara bé, durant la setmana del 16 al 22 de gener, els casos de grip han tornat a descendir per segona setmana consecutiva, passant dels 282,6 casos per 100.000 habitants fins als 243,69. Aquesta taxa està, per cinquena setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic, establert enguany en 110,7 casos. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017).
Els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat, excepte en el grup d’infants de 0 a 4 anys. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, durant aquesta setmana se n’han produït 33 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 388, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, el 55,4% no estaven vacunats.
Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 19 al 25 de gener, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 13.599 urgències hospitalàries, un 1,7% menys que la setmana anterior (13.837 atencions). D’aquestes, 11.346 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.253, un 19,9%- correspon a població pediàtrica.
Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 879.963 visites, el que suposa un 17,7% més que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP’s i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 47.068 visites, el que suposa un 3,9% més que la setmana anterior.
Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 31.508 consultes; això esdevé un 2,5% menys que la setmana anterior, però un 15,1% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.
En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 19 i el 25 de gener han atès un total de 16.400 persones als serveis d’urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.427 urgències (un 4,3% menys respecte la setmana anterior), a l’Hospital Mútua de Terrassa 2.164 (-1,9%), al Consorci Sanitari de Terrassa 1.988 (+0,2%), a l’Hospital Clínic 2.325 (-3,3%), al Moisès Broggi 1.193 (+2,1%), a l’Hospital de Granollers 2.128 (-2,3%), a l’Hospital del Mar 1.594 (+2,3%) i a l’Hospital de Sant Pau 2.581 (+6,7%).
Switch to mobile version