Autor Societat
18 Gener 2017 a 10:00

Es manté en alerta el Pla PROCICAT

S’ha tancat el Pla NEUCAT

Fredorada Gener-17

Protecció Civil manté activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en ALERTA per l’onada de fred amb una forta baixada generalitzada de temperatures a Catalunya fins dijous. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que la baixada de temperatures més acusada sigui a partir de dimarts al vespre a tot Catalunya, amb mínimes molt per sota del que és habitual. Amb el pas de les hores es preveu la intensificació i generalització a tot el territori.
Protecció Civil demana extremar les precaucions especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu (plaques de gel) i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit i pel que fa a gent gran, nens i persones amb malalties respiratòries, ja que són els més vulnerables a les baixes temperatures. En les hores en que el fred sigui més intens, s’ha d’evitar sortir al carrer. Es demana als familiars i amics de persones grans que viuen soles que les visitin o hi parlin per telèfon per comprovar que es troben bé. També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions i ventilar cada dia els habitatges i no tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen. També cal vigilar la congelació de canonades allà on baixin més les temperatures en zones aïllades i urbanitzacions. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Protecció Civil s’ha posat en contacte amb tots els municipis de Catalunya per informar-los de la situació prevista i dels principals consells a tenir en compte per preveure incidències derivades de l’onada de fred.
D’altra banda, Protecció Civil ha tancat el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT un cop finalitzat l’episodi de nevades dels darrers dies que han deixat acumulacions de neu destacables als següents punts (cm), segons l’SMC: Naut Aran 53 cm, La Guingueta d’Àneu 40 cm (1.050m), Vielha 29 cm, Esterri d’Àneu 33 cm, Viu de Llevata 20 cm (1.240 m), La Seu d’Urgell 4 cm, Baix Pallars 6 cm, Puigcerdà 33 cm, Das 25 cm, Planoles 2 cm i a Sant Pau de Segúries i a Bagà 1 cm de neu acumulada.
Pel que fa al fred, entre les temperatures mínimes registrades per l’SMC a les 7h d’ahir al matí, destaquen Cardona -2,7ºC, Tagamanent -5,4ºC, Sant Pau de Segúries -3,1ºC, la Panadella -2,5ºC, Alinyà -6,1ºC, Barcelona (Zona Universitària) 3,7ºC, -18,2 ºC a Espot (2.500m) i -19,3ºC a Boí (2.500m).
EL Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha activat el seu Protocol per situació extraordinària per fred. Creu Roja, les empreses de Teleassistència i les empreses de serveis bàsics d’electricitat, aigua i gas mantenen els dispositius preventius i no han informat de cap incidència rellevant al CECAT de Protecció Civil.
Pel que fa a la temperatura, avui dimecres i dijous seran dos dies de fred rigorós, però assolellats en general. Els valors mínims de temperatura estaran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -10 i -5 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral i entre -4 i 1 ºC al litoral.
Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos d’onada de fred, de vent i d’onatge.
A banda, entre dijous i divendres es preveu l’arribada d’alguns núvols pel litoral i prelitoral i seran possibles algunes precipitacions febles, sobretot a l’extrem sud i al nord-est, amb una cota de neu d’uns 600 metres, tot i que en l’inici de la precipitació podria ser d’uns 400.
Els models a mitjà termini indiquen que a partir del cap de setmana l’atmosfera s’estabilitzarà i la temperatura es recuperarà, tot i que l’ambient es mantindrà fred.
Salut
 
L’arribada del fred pot afavorir l’aparició d’algunes malalties i també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, que poden suposar un risc per a la salut. Estar sotmès a baixes temperatures pot afectar el bon funcionament de l’organisme, quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor. Caldria evitar els canvis bruscos de temperatures, especialment en infants, gent gran i persones que pateixen malalties respiratòries i ingerir aliments calents, com ara sopes o guisats, per augmentar la temperatura de l’organisme. També és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.
Cal recorda que el telèfon 061 de CatSalut Respon atén les 24 hores del dia. Aquest telèfon està gestionat per professionals sanitaris (metges i infermeres) que poden assessorar al ciutadà i proposar-li una resposta adequada al problema de salut plantejat: el pot adreçar a un centre adequat a la gravetat del seu problema, orientar-lo en el tractament, enviar-li un metge a casa a través del sistema d’atenció domiciliària o enviar-li una ambulància en el cas que es tracti d’una urgència que hagi de ser atesa de forma immediata.
Switch to mobile version