Autor Cultura
17 Desembre 2016 a 10:00

Salveu-me la mirada

Amb textos de Miquel Martí i Pol i obra de Joan Pere Viladecans

Mercé Conesa Salveu_me_la_mirada_alta DIBA

 

La mostra, amb textos de Miquel Martí i Pol i obra de Joan Pere Viladecans, es podrà visitar fins al 4 de març al vestíbul de l’edifici de Can Serra

Durant la presentació, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa ha subratllat «la decidida implicació de la corporació envers la cultura i el ple suport al llegat de Miquel Martí i Pol, que per la seva importància es converteix en importància de país».

Mercè Conesa ha recordat com la Diputació de Barcelona vetlla pels 311 municipis de la demarcació: «cadascun dels municipis en té una personalitat pròpia, una identitat i la seva importància tal i com en té, precisament, Roda de Ter pel seu llegat cultural».

El president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Antoni Subirà ha remarcat la importància dels editors en els projectes artístics i «la reivindicació d’una ingent feina que en ocasions queda eclipsada per les creacions dels artistes i com gràcies a la proposta d’un editor neix una exposició com aquesta», ha dit.

De la seva part, l’alcalde de Roda de Ter, Albert Serra ha destacat com «tota la ciutadania de Roda de Ter viu en un poble privilegiat pel seu llegat cultural», i com Miquel Martí i Pol tenia un lligam total amb la població, de fet representa el punt de partida de la seva obra. «Amb aquesta exposició la veu de l’artista i el traç del pintor es converteixen en màgia, art i en un capital preciós de tots».

L’antòleg de Salveu-me la mirada, Àlex Broch, ha recordat «la singularitat del poeta i la relació entre home i poesia que arriba d’una manera brillant i directa al lector i és clau en l’èxit de l’obra de Miquel Martí i Pol» .

Per últim, el pintor de Salveu-me la mirada, Joan Pere Viladecans ha donat les gràcies per «la feina desenvolupada per tot l’equip de persones que han fet possible la mostra, tot recordant que la poesia es viva quan es llegeix i la pintura viu quan es mira», ha dit.

L’exposició està centrada en la creació pictòrica que Joan Pere Viladecans ha fet per al llibre de bibliòfil Salveu-me la mirada, editat per Enciclopèdia Catalana i basat en una antologia de poemes de Miquel Martí i Pol a càrrec del crític literari Àlex Broch.

Amb aquesta exposició, la Diputació de Barcelona contribueix a difondre l’obra del poeta, tot consolidant el seu llegat cultural, educatiu i social de l’artista.

Tot i estar basada en el llibre, l’exposició presenta el seu propi discurs per mostrar el vincle que Joan Pere Viladecans estableix amb l’obra de Miquel Martí i Pol, en una original proposta expositiva on poesia i pintura s’entrellacen.

El llegat de Miquel Martí i Pol

La Diputació de Barcelona va assumir, gairebé al final de la seva vida, el llegat íntegre de Miquel Martí i Pol, amb el compromís de mantenir-lo íntegre i a Roda de Ter. És justament en aquest sentit que a finals del mes d’octubre la Diputació en va cedir l’usdefruit a la Fundació Miquel Martí i Pol, amb la signatura d’un conveni amb la pròpia Fundació i l’Ajuntament de Roda de Ter.

Segons aquest conveni, la Diputació cedeix a la Fundació l’usdefruit legat del llegat del poeta durant 20 anys per tal que el pugui gestionar directament i, per tant, els ingressos en generi l’explotació contribueixin, gradualment, a la suficiència financera de la Fundació. A més, la Diputació contribueix a la professionalització de la gestió de l’entitat, dotant-la d’una estructura de personal directiu i tècnic.

El llegat del poeta està format per un conjunt de béns, que són, bàsicament: l’arxiu personal, amb documentació de premsa i d’activitats culturals en les quals el poeta ha participat o que hi fan referència; obres d’art originals dedicades al poeta, consistents en peces de pintura i literatura; fons d’art del poeta format per obres de pintura i escultura; manuscrits i correspondència diversa; primeres edicions dels seus llibres, la seva biblioteca de més de 5.000 volums, i les llibretes de notes en què va escriure els seus poemes.

Switch to mobile version