Autor Cultura
10 Octubre 2016 a 15:00

La Diputació de Barcelona difon l’obra de Miquel Martí i Pol

Signat un conveni amb la Fundació Miquel Martí i Pol

miquel marti pol

Foto:diccitionari.wordpress.com

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de la Fundació Miquel Martí i Pol i alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, han signat aquesta tarda, a la Biblioteca Bac de Roda d’aquest municipi, un conveni de col·laboració per impulsar la difusió de l’obra i la figura del poeta Miquel Martí i Pol. Conesa ha destacat que «la voluntat de la Diputació de preservar i difondre el llegat del poeta culmina avui perquè amb aquest acord la Fundació compta amb més recursos per professionalitzar-se i fixar-se objectius ambiciosos».

El president de la Fundació Miquel Martí i Pol i alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, ha remarcat la rellevància de l’artista, «un dels més grans poetes en llengua catalana, un poeta que des del balcó de casa seva escrivia versos adreçats al món sencer, a tota la humanitat». I ha expressat que «la nova etapa que enceta la Fundació suposa un projecte participatiu, obert a les institucions i a la societat».

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació ha afegit que «si com a país tenim objectius ambiciosos, hem d’empoderar la societat civil perquè es marqui objectius ambiciosos». I ha encoratjat la Fundació a treballar, conjuntament amb la corporació, «per projectar l’obra i els valors que ens va deixar el poeta, sentint-nos orgullosos del nostre poble i identificats amb el que el poble representa»

A través del conveni signat avui la Diputació de Barcelona, que es propietària del llegat íntegre del poeta des del 2003, en cedeix a la Fundació l’usdefruit per un període de vint anys, per tal que l’entitat pugui gestionar-lo directament, de manera que els ingressos que generi la seva explotació contribueixin gradualment a la suficiència financera de la institució.

Així, segons el que determina el conveni, la Diputació farà una aportació anual de 80.000 euros durant els exercicis pressupostaris 2016, 2017, 2018 i 2019, que passarà a ser decreixent a partir de l’exercici 2020 i els dos exercicis posteriors, 2021 i 2022, amb 60.000, 40.000 i 20.000 euros, respectivament. La voluntat és que a partir de l’exercici 2023 la fundació s’autofinanciï.

D’altra banda, la Diputació contribuirà a la professionalització de la gestió de la fundació facilitant que es doti d’una estructura de personal directiu i tècnic i atenent les necessitats de contractació de serveis d’assessorament per al desenvolupament de programes i projectes.

Una comissió d’estudi i seguiment redactarà un programa pels propers anys que marqui les principals línies de treball de la fundació i funcionarà com a òrgan de seguiment que vetllarà pel compliment dels objectius de col·laboració previstos al conveni.

La Fundació

La vinculació de la Diputació amb la Fundació ha estat decisiva des del seu origen. En aquesta nova etapa, i amb el suport de la corporació, la Fundació es planteja, com a principals finalitats, la conservació, la reunió i l’aprofitament científic de tot el llegat de Miquel Martí i Pol, així com l’estudi, la recerca i la promoció de la seva obra.

Des de la seva seu a Roda de Ter, el poble on va viure i va morir Martí Pol –i on se’n conserva el llegat, a la Biblioteca Bac de Roda-, la Fundació vol impulsar el vincle entre la dinamització local de la cultura i la dinamització comercial i turística. També es volen crear lligams amb la comarca d’Osona i amb Catalunya, i estendre posteriorment l’àrea d’influència a l’àmbit internacional.

La Fundació Privada Miquel Martí i Pol va ser constituïda el 17 de novembre de 2006 amb l’objectiu de contribuir a la consolidació del llegat cultural, educatiu i social del poeta Martí i Pol. En foren els fundadors l’Ajuntament de Roda de Ter, la Universitat de Vic, la vídua del poeta i l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol.

El llegat de Miquel Martí i Pol

El llegat del poeta està format per un conjunt de béns, que són, bàsicament: l’arxiu personal, amb documentació de premsa i d’activitats culturals en les quals el poeta ha participat o que hi fan referència; obres d’art originals dedicades al poeta, consistents en peces de pintura i literatura; fons d’art del poeta format per obres de pintura i escultura; manuscrits i correspondència diversa; primeres edicions dels seus llibres, la seva biblioteca de més de 5.000 volums, i les llibretes de notes en què va escriure els seus poemes.

Switch to mobile version