Autor Sanitat
19 Setembre 2016 a 18:00

Creix un 12% el nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya

Durant els primers sis mesos de 2016

Medul·la òssia // Imatge del web wikimedia

Medul·la òssia // Imatge del web wikimedia

El nombre de donants de medul·la òssia ha crescut un 12% a Catalunya durant el primer semestre del 2016, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat de 36.037 donants el 31 de desembre de 2015 a 40.277 donants a data 30 de juny de 2016. Malgrat el creixement continu en nombre de donants, cal seguir treballant en la sensibilització de la donació ja que un 20% dels pacients en recerca encara no disposen d’un donant idoni.
A més,  la probabilitat de tenir una persona 100 % compatible és aproximadament  d’1/40.000. Així, per exemple, l’any 2015 en tot el territori espanyol només 1 de cada 2.478 donants va poder fer efectiva la donació i salvar la vida d’una altra persona. Durant aquest període, 14 persones a Catalunya han fet efectiva la donació de medul·la òssia per a pacients que necessitaven un trasplantament.
La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament. A Catalunya, durant el primer semestre d’aquest any, s’han fet 39 trasplantaments al·logènics pediàtrics i 116 trasplantaments al·logènics adults, gràcies a la generositat dels donants. D’aquests 155 trasplantaments, 79 varen ser amb un donant familiar i 76 amb un donant no familiar.
Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang ja que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible. En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.
Switch to mobile version