Autor Política
13 Agost 2016 a 12:00

L’SCT demana extremar la precaució al volant durant aquest cap de setmana del15 d’agost

L’alcohol i els estupefaents son incompatibles amb la conducció segura

Joan Josep Isern SCT Miquel Esquius

Joan Josep Isern i Miquel Esquius // Imatge cedida pel Servei Català de Trànsit

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana als conductors que extremin la precaució en la conducció sobretot durant aquests dies amb motiu de les festivitats del 15 d’agost, en què hi ha un elevat nombre de desplaçaments per vies secundàries i locals que uneixen municipis. Cal mantenir la màxima atenció en la conducció sobretot en els trajectes curts i per vies conegudes pels usuaris perquè també poden ser perillosos. En aquest sentit, l’SCT apel·la a la responsabilitat i prudència dels conductors i conductores, atès que el comportament i l’atenció dels usuaris durant la conducció és determinant per aconseguir reduir la sinistralitat viària a Catalunya.

L’SCT també recomana augmentar la prudència en els desplaçaments cap a les zones de platja, molt habituals també en aquests dies festius i que fan que la mobilitat sigui molt elevada, en moments puntuals, a les carreteres de la costa. En aquests casos, com sempre, per evitar accidents, cal adaptar la velocitat, incrementar la distància de seguretat i sobretot evitar distraccions i no manipular el mòbil ni altres dispositius electrònics mentre s’està conduint.

Al 2015, segons dades de l’Institut de Medicina Legal, el 48,9% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs, i, en aquest sentit, es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat.

En la darrera campanya preventiva de controls de drogoalcoholèmia que l’SCT va coordinar amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals des de divendres 17 i fins al diumenge 26 de juny (coincidint amb la festivitat de Sant Joan) en carretera i zones urbanes es van realitzar un total de 19.829 proves d’alcohol. Un 5,33% dels conductors controlats van ser denunciats per donar positiu (883 per via administrativa i 173 per la via penal) i un total d’11 conductors van ser denunciats per negar-se a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia, fet que també comporta una sanció per la via penal. Pel que a les proves de drogues, se’n van efectuar 359, de les quals un 70,47 % van resultar positives (253).

Aquestes campanyes responen a l’objectiu fixat al Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 d’intensificar les accions preventives de sensibilització i també els controls dissuasius per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l’alcohol, drogues i psicofàrmacs. Al llarg d’aquest 2016, es portaran a terme fins a 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya. En la resta d’aquests controls intensius es fa especial atenció als següents factors de risc que concorren en l’accidentalitat: velocitat excessiva o inadequada, les distraccions (en especial, ús de mòbils), elements de seguretat passiva (casc, cinturó, sistemes de retenció infantil).

Conduir amb una taxa d’alcohol superior a la permesa suposa una sanció econòmica d’entre 500 i 1.000 euros i la detracció de 4 o 6 punts del permís de conduir

L’SCT vol recordar, una vegada més, la incompatibilitat de la conducció segura amb el consum d’alcohol o substàncies estupefaents. Convé recordar que els principals efectes de la ingesta d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. Per tant, es demana als conductors que siguin responsables i que recordin la figura del conductor alternatiu, sobretot de cara a les sortides nocturnes durant aquestes festivitats.

Cal remarcar que, encara que es facin recorreguts breus, sempre s’ha de circular amb el cinturó de seguretat cordat i, si es viatja amb infants, cal protegir-los amb els dispositius de retenció infantil. En cas de conduir motocicletes o ciclomotors, cal portar el casc ben cordat, i també si se circula en bicicleta.

També cal insistir en la necessitat d’evitar distraccions al volant, sobretot en no manipular el mòbil mentre es condueix. En concret, el 21,15% dels accidents de trànsit amb víctimes registrats a la xarxa viària interurbana catalana el 2015 van ser per desatencions al volant. Per això aquest any 2016 s’han potenciat mesures de control policial per evitar l’ús del mòbil en la conducció com la priorització en els plans de vol de l’helicòpter de l’SCT de les tasques vigilància i control per a detectar i sancionar als conductors que utilitzin el mòbil mentre condueixen.

Switch to mobile version