Autor Societat
13 Juliol 2016 a 15:00

El CAC demana a la CE augmentar fins al 50% la quota d’obra audiovisual europea

La Proposta de revisió de la Directiva de serveis audiovisuals estableix una quota del 20%

Serveis audiovisuals

Serveis audiovisuals

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a la Comissió Europea (CE) augmentar fins al 50 % la quota d’obra audiovisual europea en els catàlegs dels prestadors sota demanda. La Proposta de revisió de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual, presentada per la Comissió Europea el 25 de maig passat, preveu una quota del 20%, que, segons el CAC, és “clarament insuficient”.

Aquesta demanda consta en una carta enviada pel president del CAC, Roger Loppacher, al director general de Xarxes de Comunicacions, Continguts i Tecnologia de la Comissió Europea (DG Connect), Roberto Viola.

Loppacher considera que si el que es pretén és equilibrar l’oferta de continguts europeus amb els de fora la Unió, i promoure i dinamitzar el mercat i les indústries audiovisuals europees com a mecanisme per construir una cultura audiovisual europea comuna robusta, aquest percentatge s’hauria d’aproximar de manera més ambiciosa cap al 50%.

El president del CAC demana, a més d’augmentar la quota, mesures per garantir la visibilitat adequada de les obres europees en el catàleg dels prestadors sota demanda.

El CAC ha enviat a Roberto Viola un informe elaborat per la institució en relació amb l’anàlisi de 15 continguts de risc a internet que inciten o justifiquen la violència masclista, la banalitzen, desautoritzen les dones i vehiculen missatges misògins o que tracten vexatòriament les dones. Aquests continguts inclouen, per exemple, un vídeo de YouTube titulat Cómo pegar a una mujer o blogs com ara El rincón del macho.

El Departament de la Presidència i el CAC van presentar conjuntament una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona, en considerar que els 15 continguts poden ser susceptibles de constituir un delicte tipificat al Codi penal.

Loppacher indica en la carta que en l’actualitat les persones teleespectadores no només miren continguts mitjançant els canals de televisió tradicionals, sinó que, cada vegada més, també ho fan per mitjà de serveis de vídeo a la carta i de plataformes de distribució de vídeos. En aquest sentit, un nombre cada vegada més alt d’europeus, especialment els joves, veuen els continguts audiovisuals en línia, sota demanda o mitjançant diferents dispositius mòbils.

“Al nostre entendre, amb la Proposta de revisió de la Directiva, la Comissió Europea fa un pas endavant en l’actualització de les seves previsions al context tecnològic”, explica Loppacher, que tanmateix afegeix que informes com l’esmentat indiquen la conveniència d’augmentar la protecció de les persones, especialment dels menors.

Dues actuacions

En aquest sentit, Loppacher assenyala que caldria dur a terme dues actuacions: en primer lloc, la Proposta de revisió de la Directiva hauria d’establir de manera expressa en el seu cos normatiu previsions substantives de protecció dels menors, especialment en els serveis de plataforma de distribució de vídeos, així com atribuir-ne la supervisió del compliment a les autoritats independents de regulació.

En segon lloc, diu la carta, “atesa la gravetat dels continguts que han estat objecte de la darrera actuació per part del CAC en matèria de continguts que promouen la violència masclista en els nous serveis audiovisuals, considerem que les empreses que hostatgen aquest tipus de continguts haurien d’assumir més implicació i responsabilitat en l’adopció de mesures efectives per protegir els menors i els ciutadans d’aquests continguts nocius”.

La Comissió Europea, després d’un procés de consulta, va fer pública el 25 de maig la Proposta de revisió de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual (Directiva 2010/13/UE). Aquesta Directiva del 2010, fruit de les successives modificacions de l’original del 1989, estableix les normes comunes que regulen els mitjans audiovisuals i que garanteixen la diversitat cultural i la lliure circulació de continguts a la Unió Europea.

La Proposta de revisió inclou nous serveis de comunicació, com serveis de vídeo a la carta (com ara Netflix i MUBI) i serveis de plataforma de distribució de vídeos (com ara YouTube i Dailymotion). La Comissió Europea ha fet una crida al Parlament Europeu i al Consell de la Unió Europea perquè la proposta de revisió de la Directiva s’adopti al més aviat possible: abans que acabi aquest any o a principis de l’estiu del 2017.

Switch to mobile version