Autor Societat
6 Novembre 2015 a 14:00

L’Estat redueix un 74% les assignacions en cultura

Els equipaments són la partida més afectada de la reducció

Cultura

Cultura

Les assignacions nominatives de l’Estat a Catalunya s’han reduït en un 74% en els últims 6 anys. En tot el període 2011-2016, les retallades han estat sempre superiors a la mitjana del conjunt de l’Estat a excepció del 2016. En aquest període, la despesa general s’ha reduït en un 27% en 313 milions d’euros. La principal partida és la subvenció per a infraestructures culturals que compta amb un 89% menys de pressupost.

Aquestes dades estan recollides al nou número de Decultura sobre les aportacions nominatives de l’Estat en matèria de cultura entre el 2011 i el 2016. Es pot trobar una classificació de les dades segons els programes pressupostaris, els ministeris i la destinació territorial.

Des de 2011 les assignacions han estat d’un 47% a tot l’Estat. Catalunya és la segona comunitat autònoma que més aportacions rep per darrera de la Comunitat de Madrid. Però si s’avalua l’indicador d’euros per habitant Catalunya cau en 10è lloc.

L’estudi apunta que les subvencions i inversions nominatives per a l’any que ve a Catalunya augmentaran 1,6 milions d’euros. Els programes Cinematografia i Ordenació i foment de l’edificació són els que representen un increment més significatiu.

En relació als equipament el 72% de les subvencions es destinen a equipaments els òrgans de govern dels quals són participats per l’Estat. A Catalunya han tornat a patir un lleuger retrocés el 2016.

Des de fa més de 10 anys el Departament de Cultura publica cada any l’informe sobre les aportacions de l’Estat en matèria de cultura. El nucli central és la presentació de les xifres evolutives de subvencions i inversions nominatives en cultura de l’Estat; és a dir, tots els conceptes de la despesa en subvencions i inversions directes que expliciten l’organisme o projecte beneficiari. S’empren dos criteris bàsics d’agregació en la presentació de dades: l’àmbit programàtic, i l’impacte territorial.

Switch to mobile version