Autor Cultura
22 Octubre 2015 a 13:00

Mataró passa a formar part del mapa del patrimoni industrial de Catalunya

Es tracta d’un mapa interactiu amb 150 elements

La Nau Gaudí // Foto: Joan Murcia

La Nau Gaudí // Foto: Joan Murcia

Abans d’ahir es va presentar, a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona (1905), una nova eina de difusió del patrimoni industrial català, impulsada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i pel Departament de Cultura de la Generalitat  de Catalunya.

Es tracta d’un mapa interactiu, que ja es troba operatiu a la xarxa internet, on s’hi poden trobar un total de 150 elements que es consideren imprescindibles per entendre la industrialització del país. Mataró hi està representada amb un element: la Cooperativa Obrera “La Mataronense” .

El mapa recull 150 elements de tot el territori català, dividits en tres àmbits principals:

  1. Patrimoni preindustrial, que recull molins, fargues, pous de glaç, forns de calç, salines, manufactures d’indianes i paraires i adoberies.
  2. Patrimoni industrial amb elements relacionats amb la fusta, la construcció, el tèxtil, l’agroalimentació, el tabac, la química, el suro, la metal·lúrgia, l’automòbil, la mineria, les xemeneies i els canals.
  3. Patrimoni industrial relacionats amb els serveis i obra pública amb serveis d’aigua, de gas, de electricitat, mercats, ferrocarrils, marítim, obres públiques, telecomunicacions i observatoris científics.

Els criteris de selecció d’aquests elements han estat de caràcter geogràfic, temàtic, estètic, d’autenticitat i paisatgístic, entre altres.

Aquest mapa, “dinàmic i interactiu”, permet obtenir informació de cada element, no només de la seva història i l’ús original, sinó també la situació actual, la seva utilització i si es pot visitar.

Aquesta nova plataforma digital, que va ser presentada pel director del mNACTEC, destaca el valor històric, estètic i testimonial dels 150 elements que es poden consultar on line. 

L’any 1986 es va inventariar el patrimoni industrial de Catalunya, que recull actualment més de 3.000 registres. L’any 1994 es va publicar un primer llistat amb 74 elements que va ser ampliat als 100 l’any 1997, moment en que es va fer una exposició i se’n va editar un llibre

 

La peça de Mataró

La Cooperativa Obrera “La Mataronense”. La Cooperativa va ser creada l’any 1864 a Barcelona, però el 1874 es va traslladar a Mataró. Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de construir una seu social formada per un conjunt d’una fàbrica, un barri de cases econòmiques, un casino amb jardí i un edifici de serveis.

Gaudí realitzà els plànols entre el 1878 i el 1882, encara que finalment tan sols es construí la fàbrica, l’edifici de serveis i una nau. Aquestes obres van ser el primer lloc on Gaudí utilitzà els arcs parabòlics muntats amb perns, dissenyats per Philibert de l’Orme, tan freqüents en la seva obra posterior. A l’edifici de serveis, el famós arquitecte hi va emprar rajoles de ceràmica, un altre dels segells característics de la seva obra. Gaudí també va dissenyar l’ensenya de la Cooperativa, amb la figura d’una abella, símbol de la laboriositat.

A finals del segle XX, quan es trobava en estat d’abandonament, va ser adquirida pel municipi, que en va iniciar la restauració per tornar-li l’aspecte original. Actualment, acull un centre d’informació i orientació professional, i des de novembre del 2010 és la seu de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya.

Switch to mobile version