Autor Cultura
14 Octubre 2015 a 13:00

Mataró celebra les 48 hores Open Puig i Cadafalch

Els equipaments patrimonials i els 100 anys de l’Escorxador centren el programa

Núria Calpe, presentant les 48 Hores Puig i Cadafalch a la Biblioteca Antoni Comas // Imatge cedida per l'Ajuntament de Mataró

Núria Calpe, presentant les 48 Hores Puig i Cadafalch a la Biblioteca Antoni Comas // Imatge cedida per l’Ajuntament de Mataró

Mataró celebra entre avui i el 26 d’octubre la 5a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch, amb un intens programa de visites els matins del cap de setmana dels dies 17 i 18 d’octubre.

Aquest esdeveniment, que reivindica la figura de l’arquitecte modernista i el patrimoni arquitectònic de la ciutat, centrarà la seva atenció en els equipaments públics antics de la ciutat, entesos com a patrimoni amb futur, alhora que vol commemorar el centenari de la construcció de l’Escorxador de Mataró, obra de l’arquitecte municipal mataroní Melcior de Palau i Simon (1879-1915).

La regidora d’Urbanisme, Núria Calpe, juntament amb la responsable de Patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament, Mariona Gallifa, va presentar ahir el programa d’actes.

La 5a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch està organitzada per l’Ajuntament de Mataró amb el patrocini d’Aigües de Mataró i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i de l’Associació de veïns Les Santes-Escorxador.

 Tres conferències i dues visites guiades

El programa d’actes aplega tres conferències que tindran lloc a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas i dues visites guiades a equipaments públics amb valors arquitectònics i històrics que mantenen la funció per a la qual foren projectats o que han experimentat variacions en els seus usos i a equipaments d’interès patrimonial que han tingut una relació directa amb la vida i l’obra arquitectònica de Melcior de Palau i Simon.

Aquestes activitats són gratuïtes però per a les visites guiades cal inscripció a l’adreça urbanisme@ajmataro.cat  (fins el 15 d’octubre) .

Per obtenir els itineraris i les explicacions necessàries es pot descarregar la guia de les visites a través del web municipal, o amb el codi QR que figura al material de difusió de l’Open.

 

Dimecres 14 d’octubre

 

Conferència.

“Els escorxadors a Catalunya. Un patrimoni entre l’oblit i la recuperació”

19.30 h / Biblioteca Antoni Comas. c. d’Enric Prat de la Riba, 110, a càrrec de Gemma Domènech i Casadevall, historiadora, de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

 

Dissabte 17 d’octubre

 

Visita guiada.

Itinerari 1: Antics equipaments, reptes de futur. De 10 a 13 h / Des del Parc Central (plaça d’Espanya, 21): Parc Central, Desviament de la Riera de Cirera, Llar Cabanellas,

Escola estatal del c. Alarcón i l’Escorxador

Diumenge 18 d’octubre

 

Visita guiada.

Itinerari 2: Melcior de Palau, recorregut vital. De 10 a 13 h / Des de Can Palau

( La Riera,63): Can Palau, Cals Notaris o Can Cruzate i dependències de l’Escorxador (consergeria, torre d’aigües, les antigues naus avui biblioteca i triperia)

 

Dimecres 21 d’octubre

 

Conferència.

“L’escorxador de Mataró: història centenària d’un equipament modernista”

19.30 h / Biblioteca Antoni Comas. c. d’Enric Prat de la Riba, 110, a càrrec de Manel Cusachs, periodista i Víctor Ligos, historiador.

 

Dilluns 26 d’octubre

 

Conferència.

“ Patrimoni i nous usos: el repte de la nova biblioteca a l’Escorxador”

19.30 h / Biblioteca Antoni Comas. c. d’Enric Prat de la Riba, 110, a càrrec de Dolors Periel i Lluís Gibert, arquitectes municipals de Mataró i Santi Romero, Cap de la Unitat d’Arquitectura Bibliotecària de la Diputació de Barcelona.

Switch to mobile version