Autor Sanitat
19 Octubre 2015 a 14:00

La lactància materna redueix el risc de patir càncer per a la mare

Salut estrena una eina pionera online per donar suport psicosocial als pacients de càncer

Lactància contra el càncer // Imatge cedida per la Generalitat

Lactància contra el càncer // Imatge cedida per la Generalitat

Avui és el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, i el Departament de Salut vol fer-se ressò d’una de les conclusions a què ha arribat la nova edició del Codi Europeu Contra el Càncer, editat per l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer i que proposa als ciutadans de la Unió Europea un conjunt d’actuacions per a prevenir aquesta malaltia.

El desè punt dels 12 que té aquesta edició del Codi és específic per a la dona i ressalta que la lactància materna redueix el risc de patir càncer per a la mare. Aquesta reducció serà aproximadament d’un 4% per cada 12 mesos acumulatius, és a dir, la suma de períodes en què una dona ha alletat cada nadó. A més, recomana com a mínim alletar fins als 6 mesos d’edat i, a partir d’aleshores, alternar la lactància amb aliments apropiats per al nadó.

Per a reduir el risc de tot tipus de càncers el Codi també proposa reduir el consum d’alcohol i evitar-ne el de qualsevol forma de tabac, practicar activitat física regularment, mantenir un pes saludable i seguir una dieta equilibrada.

El 2015 a Catalunya es diagnosticaran uns 4.500 casos de càncer de mama en les dones. En aquest sentit, és el tumor més diagnosticat en aquest sexe i representa el 28% de tots els tumors malignes.

La taxa d’incidència ajustada de càncer de mama a Catalunya és de 67 casos per 100.000 dones, lleugerament inferior a la d’Europa (71 casos). Des de l’any 1993, aquesta incidència s’ha estabilitzat a Catalunya, ja que la taxa de casos detectats no augmenta en els darrers anys.

Pel que fa a la taxat de mortalitat, és de 10 casos per 100.000 dones, també inferior a l’europea (16 casos). Des del 1993, aquesta mortalitat disminueix significativament any a any (un 3,7%), com a reflex de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç implementades al nostre país. De fet, la supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 84%.

El Pla director d’oncologia del Departament de Salut desenvolupa accions per millorar la situació del càncer de mama a Catalunya, entre les que destaca el Programa de Cribratge de Càncer de Mama. El programa està adreçat a catalanes de 50 a 69 anys i el nombre de dones en aquesta franja d’edat augmenta anualment.

Al 2014, la participació va ser del 66,8%, aquesta xifra, però, arriba al 80% si s’inclou les dones que es realitzen una mamografia fora del programa. La taxa de detecció de càncer en les dones incloses en el programa va ser del 4,22%.

Durant l’acte també s’ha presentat la primera comunitat de suport psicosocial en línia de càncer desenvolupada pel Departament de Salut. Aquesta iniciativa es tracta de la primera comunitat virtual privada de pacients que, a través de La Meva Salut, connectaran amb professionals especialitzats en suport psicosocial en càncer.

Switch to mobile version