Autor Cinema, teatre i televisió
8 Setembre 2015 a 18:00

Crítica cinematogràfica: El corredor del laberinto

Distòpia adolescent o oda a la llibertat?

El corredor del laberinto

El corredor del laberinto

CIENCIA FICCIÓ. EE.UU. Estrenada: 2014. Dirigida per: Wes Ball. Repartiment: Dylan O’Brien, Thomas Brodie – Sangster, Kaya Scodelario, Blake Cooper. Duració: 113 min.

En els últims anys sembla que el cinema s’està decantant per la distòpia adolescent – entenem per distòpia la representació indesitjable del futur -, començant per Los juegos del hambre i acabant amb El corredor del laberinto, films provinents d’adaptacions de best – sellers. En El corredor del laberinto adaptació de la novel·la de James Dashner es presenta un futur on la terra ha deixat de ser habitable a causa de la potència del sol per aquesta raó un seguit de científics comencen un experiment social amb adolescents per trobar la resposta al futur imminent.

En comparació a les distòpies com The Host, Divergente, Cazadores de sombras,… El corredor del laberinto aporta innovació en el gènere i és que la presència predominant d’homes és el punt a favor que té la saga. A part, el fet que la trama principal no es vegi tapada per aspectes amorosos provoca que no caigui en el convencionalisme boy meet girl. Tot i així, amb la creació del personatge principal Thomas (Dylan O’Brien) és cau en la redundància. Quan Thomas arriba a “El claro” – nom que rep la zona on viuen tots els nois – i l’adverteixen de les normes ell actua com l’heroi curiós de tots els films, aquell que només amb la seva presència i actitud desvela el desenllaç de la pel·lícula.

Encara que el film posseeixi grans dosis de distòpia adolescent combinades amb altres referències culturals i cinematogràfiques com Cube o 1984 el tema central que evoca és la necessitat de llibertat que té l’ésser humà mesclada amb la curiositat que defineix aquesta espècie. D’aquesta manera, quan a Thomas se li prohibeix l’entrada al laberint i desobeeix les ordres per salvar al cap del clan, es converteix en l’heroi que busca desesperadament una resposta a l’empresonament injust que ell i els seus companys viuen. Thomas passa de ser el nou del clan a el salvador.

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version