Autor Societat
26 Juliol 2015 a 09:30

Territori i Sostenibilitat insta els promotors de parcs eòlics a canviar balises nocturnes

S’haurien de substituir 175 aerogeneradors

Foto nocturna parc eòlic

Foto nocturna parc eòlic // Imatge cedida per la Generalitat

El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) insta els promotors de parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes per altres amb menys impacte. Des del 2010 la normativa de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) preveu que la llum d’altura i posició pot ser vermella fixa però els construïts anteriorment estan senyalitzats amb llum blanca o vermella intermitent. La DTES ha habilitat una línia de subvencions que cobreix el 40% del cost de les substitucions.

En front la problemàtica Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental, es va reunit amb els promotors de parc eòlics per treballar la substitució progressiva. A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors però el Govern n’ha identificat 175 de prioritaris.

La trobada es va realitzar anys després que les diferents parts assumissin el compromís de treballar plegats i on l’administració es va comprometre a desenvolupar tots aquells aspectes que preocupaven el sector eòlic.

Les principals empreses reunides són Acciona, EDP Renovaveis, Electra Mestral, Enervent, Eòlica del Perelló, SL, GNRF i altres, Iberdrola, Parc Eòlic Coll del Panissot, SL i Tarraco Eólica.

Punts del territori on cal fer actuacions prioritàries

Les zones prioritàries són l’Anoia, la Conca de Barberà/Urgell i Terra Alta.

Farran va confirmar que AESA va acceptar les modificacions proposades per la Generalitat i que el Decret per endreçar definitivament el sector està en el seu tràmit final.

Ordre d’ajuts

Un dels principals incentius és l’ordre d’ajuts que el DTES ha publicat. Les subvencions prioritzen les propostes presentades seguint criteris de proximitat del parc a nuclis urbans, el tipus de llum substituïda, la densitat d’aerogeneradors a la zona i el nombre de balises que se substitueixen.

404 aerogeneradors senyalitzats a tot el país

Durant 2014 el Departament va realitzar el treball d’inventariar tots els aerogeneradors senyalitzats existents a Catalunya i analitzar quants aerogeneradors podrien deixar d’estar senyalitzats aplicant els criteris de la darrera guia de senyalament d’AESA i, en segon terme, conèixer el nombre de aerogeneradors restants.

A partir de l’estudi es conclou que s’haurien d’abordar les actuacions següents: apagar 44 balises lluminoses; substituir 128 balises amb llum blanca pel sistema dual; i, substituir 107 balises sistema dual llum blanca i vermella intermitent pel sistema dual llum blanca intermitent i llum vermella fixa.

De les 44 balises que es podrien apagar la majoria son de llum vermella fixa. I a les comarques on hi ha més queixes el nombre de balises a apagar és molt petit. Per tant, l’estudi conclou que la millor opció és la substitució de les balises amb més impacte.

Switch to mobile version