Autor Societat
10 Juny 2015 a 16:00

Implanten un nou sistema de control de frau en les estacions de FGC

El dispositiu està situat a l’estació de Provença com a prova pilot i ha ajudat a reduir d’un 70% el frau

Detector // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Detector // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat pel president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, ha visitat l’estació de Pl. Catalunya d’FGC, on s’ha instal·lat el sistema de control de frau Detector. El sistema, instal·lat com a prova pilot a l’estació de Provença des de maig de 2014, ha permès a Ferrocarrils reduir el frau en l’accés en aquesta estació d’un 70%.

Aquesta sistema, pioner al món i que neix de l’acord de col·laboració entre FGC i l’empresa barcelonina Awaait Artificial Intelligence, SL, genera alertes en temps real quan detecta un usuari que entra o surt de les estacions sense validar ja que es pot identificar i interceptarà immediatament la persona infractora i imposar la sanció corresponent per dissuadir-lo de mantenir aquesta pràctica.

El Detector consisteix en una càmera que observa la zona de validació i que transmet un avís quan detecta el pas d0un potencial infractor. Aquest avís arriba  a terminals mòbils en forma de seqüència d’imatges, pocs segons desprès de l’entrada de la persona usuària. Un interventor equipat amb un terminal mòbil rep l’alerta i decideix si cal procedir a interceptar el potencial infractor. En cas afirmatiu, atura la persona identificada a la imatge i li demana el bitllet o títol de transport. Si el bitllet o títol no està validat, és incorrecte o no porta cap bitllet, tramita la sanció.

Els avantatges d’aquesta nou sistema és que no interfereix en el pas de la resta de clients: permet reduir el nombre de controls massius i les seves eventuals molèsties i establir controls selectius a qualsevol hora i amb equips d’intervenció més reduïts.

Amb aquest projecte de control de grau FGC avança en el concepte SmartTrain, desenvolupant iniciatives i solucions innovadores per aconseguir una gestió ferroviària intel·ligent, investigant en el sector de la mobilitat i aplicant la tecnologia i la innovació per millorar l’eficiència i la sostenibilitat del territori.

Switch to mobile version