Autor Societat
12 Juny 2015 a 18:00

Arrenca la campanya de vigilància contra els incendis

Un equip de 282 persones

La campanya de vigilància contra els incendis d'aquest any durarà fins l'1 de setembre

La campanya de vigilància contra els incendis d’aquest any durarà fins l’1 de setembre // Imatge del web de l’Ajuntament de Matadepera

Avui s’inicia el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals que desplega anualment la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments, consells comarcals i agrupacions de defensa forestal. Enguany, la campanya durarà fins l’1 de setembre, i compta amb un equip de 282 persones, que atendran 93 rutes mòbils en el conjunt de 473.000 hectàrees de territori forestal de Barcelona.

El Pla forma part del programa de suport als municipis en la prevenció dels incendis forestals, que té com a finalitat principal evitar-los i limitar-ne els seus efectes. El programa desenvolupa accions informatives a la població i dissuasives de pràctiques amb risc, així com d’anticipació a l’inici i propagació d’un incendi forestal.

A la campanya d’enguany hi participen, a banda de la Diputació de Barcelona, 265 ajuntaments, 118 ADF, nou federacions d’ADF, 10 consells comarcals i cinc consorcis territorials. A més, la Generalitat també hi col·labora cedint instal·lacions a través de diverses direccions generals.

El dispositiu d’aquest any està format per 93 rutes amb vigilància mòbil, 24 punts de vigilància fixa, principalment en els parcs i en espais d’especial interès, i 9 centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L’abast territorial del dispositiu és de 472.979 hectàrees forestals repartides em 265 municipis de la demarcació de Barcelona.

L’equip d’informació i vigilància està integrat per 282 persones, de les quals 11 són enginyers de zona, 21 operadors de comunicacions, 14 auxiliars de zona, 50 guaites de 186 informadors. Aquest equip disposarà de 102 vehicles per atendre les 96 rutes repartides entre les nou zones de vigilància en què s’ha dividit el territori de Barcelona i que inclou els 12 espais inclosos en la Xarxa de Parcs Naturals.

Cadascuna d’aquestes nou zones – Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Maresme, Osona, Penedès-Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental – disposa d’un centre de control situat en un parc de bombers que centralitza els avisos d’incendi i la resta d’incidències destacades per les unitats d’informació i vigilància i punts de guaita. A més, també es disposa de dos centres de suport al Pla, situats a la sala central de control del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa i a la seu de la Diputació de Barcelona, des d’on es realitzen funcions de control central del dispositiu.

El pressupost de la campanya d’enguany és de 2.462.114€, i durarà fins l’1 de setembre, amb l’excepció de les vuit rutes del període reduït del nord d’Osona i del Berguedà que finalitzaran el 17 d’agost, ja que la climatologia d’aquestes zones permet escurçar la campanya.

Switch to mobile version