Autor Cultura
2 Abril 2015 a 17:00

Mataró celebra una Setmana Santa molt participada i viscuda

Per Quaresma, la Vella perdrà una pota

Serra la Vella // Imatge de la web de Mataró Cultura

Serra la Vella // Imatge de la web de Mataró Cultura

Any rere any, la Setmana Santa a Mataró és més participada. El sentit d’una població s’expressa en diverses manifestacions litúrgiques i populars, com ara el pregó i la matinal de saetes, o les nombroses processons i altres activitats relacionades, que van començar el Diumenge de Rams i s’allarguen fins el diumenge, 5 d’abril.

Els actes de la Setmana Santa de Mataró tenen protagonistes a les diverses entitats que els porten a terme, com la Hermandad Nuestro P. Jesús Nazareno y Nuestra Sra. de la Esperanza, la Germandat de Jesus Captiu, Germadat de Ntra. Sra. dels Dolors, els Costaleros de Jesús, les Costaleras y Costaleros de la Virgen de la Esperanza, la banda de Conetes i Tambors, la Confraria del Sant Sepulcre i els Armats de Mataró.

Aquesta tarda a les 19.15h hi haurà la Desfilada dels Armats i l’homenatge a la ciutat. Els Armats recolliran la bandera i faran una desfilada, que sortirà de la plaça de Santa Maria, i acabarà a la plaça de l’Ajuntament, on es farà l’homenatge a la ciutat. A continuació, des de la Parròquia de Maria Auxiliadora (a les 20.30h) una processó de barri amb accent andalús es farà la processó de Dijous Sant, amb la participació d’unes de les confraries més antigues de la ciutat: la Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno, Nuestra Señora de la Esperanza i Confraria de la Verónica. Finalment, a les 21.30h es farà la Processó de la nit de silenci, organitzada per les confraries Oració del Senyor a l’Hort, Coronació d’Espines, Venerable Congregació dels Dolors i els Armats de Mataró.

El divendres hi haurà una nova processó, organitzada per la Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno i Nuestra Señora de la Esperanza, que sortirà des de Les Caputxines a les 18h. Mentrestant, la Confraria del Crist de la Mort i els Armats de Mataró recollirà la imatge del Sant Crist a La Presó, i farà un recorregut que acabarà a la plaça de Santa Maria. També a la mateixa hora, la Confraria la Verònica sortirà des de Sant Josep, i també acabarà a Santa Maria.

A les 19.30h hi haurà la Processó General de Mataró, organitzada per la Comissió de Setmana Santa amb la participació de totes les confraries i germandats i els Armats de Mataró. Aquesta processó és considerada Patrimoni Cultural de Mataró des de l’any 2013. La processó sortirà des de la plaça de Santa Maria i recorrerà els carrers de la ciutat fins arribar a la plaça de Santa Anna.

Dissabte, 4 d’abril, hi haurà una nova processó de silenci organitzada per la Hermandad de Nuestra Señora de la Soledad i la confraria del Gran Sepulcre, que sortirà a les 18.30h de la parròquia de Nostra Senyora de l’Esperança i acabarà a la Casa Germandat.

Tancaran els actes de la Setmana l’acte de la Tallada de la setena pota, que se celebra cada diumenge de Quaresma a la plaça de la Peixateria a les 13h. En aquest acte, tot el públic assistent, contant la tonada Serra la vella, un plat d’escudella, serra la velló, un plat d’escudelló, veurà com la Vella perdrà una cama. Aquest acte l’organitza la Confraria de les Set Setmanes i l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de la Fundació el Maresme.

Switch to mobile version