Autor Economia
17 Abril 2015 a 18:00

La Generalitat i Repsol fomenten l’ús del gas liquat del petroli per a automoció

Una alternativa als combustibles convencionals

La directora de l’ICAEN, Mercè Rius; i el director territorial de la GLP de Repsol a Catalunya i Balears, Joaquín Garrote Villar, en el moment de la signatura de l’acord

La directora de l’ICAEN, Mercè Rius; i el director territorial de la GLP de Repsol a Catalunya i Balears, Joaquín Garrote Villar, en el moment de la signatura de l’acord // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El passat dimarts 14 d’abril, la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), adscrit al departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius; i el director territorial de la GLP de Repsol a Catalunya i Balears, Joaquín Garrote Villar; van signar un acord de col·laboració per fomentar l’ús de gas liquat del petroli (GLP) a Catalunya.

El GLP per a automoció, també anomenat AutoGas, és el carburant alternatiu als combustibles convencionals més utilitzat arreu del món per uns 25 milions de vehicles.

Segons aquest acord, la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ICAEN, haurà d’incloure aquest combustible en les seves polítiques de suport a la diversificació dels combustibles i a la mobilitat eficient i sostenible. D’aquesta manera, els vehicles de GLP figuraran en el comparador de vehicles eficients de l’ICAEN. De la mateixa manera, la Generalitat incorporarà el GLP per a automoció en les estadístiques oficials sobre l’evolució del parc de vehicles eficients i sostenibles, i ajudarà a potenciar el seu ús en flotes.

Repsol, per la seva banda, dissenyarà incentius econòmics per a l’adquisició de vehicles propulsats per GLP. A més, fomentarà la implantació de punts de recàrrega de GLP en la seva xarxa d’estacions de servei a Catalunya, per on ja circulen 6.200 vehicles que utilitzen aquest combustible.

Actualment, Repsol disposa de més de 300 estacions de servei que subministren GLP a la península Ibèrica i Balears, de les quals 63 estan a Catalunya. Per al 2015, la companyia energètica preveu assolir les 73 estacions que ofereixin punts de subministrament de GLP per a automoció en el marcat català.

Els vehicles que utilitzen el GLP són més avantatjosos des del punt de vista de la sostenibilitat en tant que contribueix a la millora de la qualitat de l’aire urbà degut a les seves emissions de partícules d’òxid de nitrogen (NOx), i ajuda a minimitzar l’efecte hivernacle per les seves baixes emissions de CO2.

També són beneficiosos en l’àmbit econòmic perquè el GLP pot suposar un estalvi de fins al 40% en relació als combustibles convencionals.

Tots aquests avantatges situen el GLP com una de les alternatives als combustibles convencionals que reben suport institucional. Concretament a Catalunya s’ofereixen bonificacions fiscals en l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVMT), en les taxes d’estacionament regulat i en els peatges, amb un descompte del 30% en els dies laborables en els peatges de la Generalitat. A més, els vehicles propulsats per GLP també disposen d’ajuts públics dels plans PIVE 7 i PIMA Aire.

Switch to mobile version