Autor Cultura
1 Abril 2015 a 12:00

La fàbrica Llobet-Guri de Calella acollirà el primer Museu del Turisme del món

Un projecte de format dinàmic i filosofia innovadora

La presentació del Museu del Turisme // Imatge de la web de l'Ajuntament de Calella

La presentació del Museu del Turisme // Imatge de la web de l’Ajuntament de Calella

El Museu del Turisme es va presentar dilluns a Calella com un equipament modern i dinàmic de format i filosofia innovadora, ja que explicarà com a patrimoni un fenomen que condiciona la vida de milions de persones, tant les que fan turisme com les que en viuen. Es tractarà, doncs, d’un centre innovador tant per ser un centre d’interpretació d’un bé immaterial, com per la magnitud social, econòmica i cultural que representa.

El Museu anirà ubicat a la fàbrica Llobet-Guri, i dilluns es va presentar el projecte en un acte que va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, el Tinent d’Alcaldia de Ciutadania, Xavier Arnijas, el director de l’empresa que està duent a terme el projecte, Jordi Rodó, i el representant de la comissió d’experts que ha estat assessorant l’empresa i el consistori, Jordi Ten.

En la seva presentació, el regidor de Ciutadania Xavier Arnijas va destacar la bona notícia que representa per Calella l’oportunitat d’acollir aquest nou equipament, que complementarà, va dir, la funció de la resta d’equipaments patrimonials i que contribuirà en la narració del relat de ciutat que explica la identitat de la ciutadania. Arnijas va recordar que “som davant un equipament avalat per diferents institucions com són el fons europeu Feder” (tots els seus projectes estan avalats per comissions externes sota el paràmetre de retorn social i econòmic en els territoris on s’inverteix), “així com la Generalitat de Catalunya i altres institucions públiques i privades del nostre país“; i també va remarcar que el Museu serà un equipament coherent i modern.

En l’acte es va presentar als assistents un recorregut per les diverses sales del futur museu, que estaven explicades amb l’acompanyament d’algunes idealitzacions d’espais que es van projectar, per tal que el públic es pugués imaginar com seria el futur museu i els seus continguts. Jordi Rodó va explicar detalls com per exemple que es podrà veure un audiovisual sobre els grans viatges i el viatge d’oci comercialitzat (turisme); que la sala del turisme acollirà elements com guies de viatge històriques, plànols de ciutats, pantalles interactives sobre allotjaments i restauració del món o souvenirs de tots els racons del planeta i de totes les èpoques.

Jordi Ten, representant de la comissió d’experts assessors del projecte, va dedicar gran part de la seva intervenció a la sala de Calella, que plasmarà l’efecte de l’arribada dels turistes alemanys al que era en un inici un petit poblat de pescadors i cases blanques. El gran impacte social i econòmic que va transformar Calella s’il·lustrarà en aquesta sala amb fotografies històriques, testimonis, objectes i documents de l’època.

Per la seva banda, l’alcaldessa va tancar l’acte destacant la rellevància i interès del futur Museu, i va agrair els diversos suports que avalen el projecte i que el fan possible: la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Unió Europea i l’Organització Mundial del Turisme.

Switch to mobile version