Autor Societat
4 Març 2015 a 09:00

Molt fred i poca pluja, el resum meteorològic del mes de febrer

La nevada de principis de mes va enfarinar Catalunya

El mapa de les temperatures del mes de febrer // Imatge cedida pel Servei Meteorològic de Catalunya

El mapa de les temperatures del mes de febrer // Imatge cedida pel Servei Meteorològic de Catalunya

L’arribada de corrents freds provinents del nord d’Europa ha estat el principal culpable del fred que ha convertit el mes de febrer del 2015 en un dels més gèlids de la temporada. Els primers nou dies del mes passat van estar marcats per una massa d’aire a molt baixa temperatura que va arribar del nord del continent i que va fer caure els termòmetres. El mercuri es va desplomar a temperatures sota zero, de rigorós hivern. El febrer ha estat un mes sec, de poques precipitacions, però malgrat això ens va deixar una imatge de postal amb la nevada que va caure el dia 3 i que va dibuixar un paisatge enfarinat.

La neu va ser important al Pirineu durant els dos primers dies del mes amb gruixos molt importants que s’havien anat acumulant des del 29 de gener. A més, l’arribada d’una massa d’aire fred va provocar una baixada general de les temperatures. Una marcada advecció del nord-oest, amb aire humit del Cantàbric, va caure directament sobre el Pirineu, deixant més d’un metre de neu en només tres dies, entre el 30 de gener i el 2 de febrer. Vielha, la capital de la Vall d’Aran, va registrar gruixos de fins a 65 centímetres.

Aquesta primera onada de precipitacions, que es va quedar al Pirineu, va ser la telonera d’un segon temporal que va deixar el 3 de febrer entre 5 i 10 mil·límetres de neu a les comarques del litoral i el prelitoral central, ja que la cota es va situar al voltant dels 300 metres. Els gruixos més importants, de fins a 5 cm, es van registrar a les parts més elevades del Lluçanès i el Moianès, així com del massís del Montseny i al Montnegre. Durant el vespre i fins a primera hora del matí del dia 5 el vent de gregal va impulsar noves precipitacions en alguns sectors del nord-est, que van afectar especialment la comarca del Maresme, el massís del Montseny i les Guilleries.

Tot i la nevada, les precipitacions van ser escasses durant el febrer. Només entre els dies 13 i 17 una nova pertorbació va deixar algunes nevades, molt concentrades, això sí, a la zona del Pirineu i el Prepirineu. No és excepcional que aquest mes sigui sec, el que sí que va resultar més extraordinari són les cotes baixes que van registrar alguns termòmetres, especialment entre els dies 1 i 9, en què es va estar a punt de parlar d’onada de fred. Es van registrar temperatures sota zero a tot el país, però la més gèlida es va detectar a Certascan, on el mercuri marcava -23’2 graus.

Switch to mobile version