Autor Cultura
30 Març 2015 a 17:00

Mataró inaugura Can Marfà Gènere de Punt, una nova extensió del Museu

Acull la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca

joan mora

Joan Mora va presidir la inauguració de Can Marfà Gènere de Punt // Imatge cedida per l’Ajuntament de Mataró

Més de 2.000 persones van assistir dissabte passat a la tarda a la inauguració de Can Marfà Gènere de Punt, la nova extensió del Museu de Mataró que acull la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca, la més important a Catalunya i una de les més significatives a nivell europeu en la seva especialitat.

La inauguració va estar presidida per l’alcalde, Joan Mora, que juntament amb el president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, van recordar al públic l’època en què Mataró va ser una de les ciutats més importants gràcies al tèxtil. Per la seva part, el regidor de Cultura, Joaquim Fernández, va dir que en els darrers 4 anys s’han empleat 600 persones de nou en el sector.

La inversió realitzada en la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt puja a uns 4 milions d’euros pel que fa a l’obra pública, que es va a dur a terme principalment entre els anys 2009 i 2011.

La voluntat principal és que Can Marfà Gènere de Punt es consolidi com un equipament especialitzat de referència dins de la Xarxa de Museus de Ciència i Tècnica, i que s’integri a la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya.

Can Mafà Gènere de Punt es podrà visitar divendres i dissabtes de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 a 14 h. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre obrirà els divendres, dissabtes i diumenges de 18 a 21 h. Els dissabtes a les 18.30 h es faran visites guiades a l’equipament i regularment hi haurà activitats familiars i complementàries.

La col·lecció que la Fundació Jaume Vilaseca ha cedit a la ciutat fonamenta l’exposició “Mataró, capital del gènere de punt”. Aquesta mostra exhibeix més d’un centenar d’objectes i s’estructura en dos grans blocs temàtics: el procés de fabricació del gènere de punt i l’evolució històrica d’aquesta indústria que ha singularitzat la ciutat i la comarca.

El nou espai expositiu està ubicat a la nau petita de Can Marfà, que al 1936 va esdevenir la fàbrica de gènere de punt més important d’Espanya, tant pel nombre de treballadors com pel volum i qualitat de la seva producció. Es tracta d’un conjunt d’arquitectura industrial protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d’Interès Local.

Les tres plantes de la nau petita han estat restaurades i adequades per acollir les noves funcions museístiques. La planta baixa està concebuda com un espai polivalent obert a la ciutat on es desenvoluparà el programa d’activitats del museu: exposicions temporals, conferències, jornades, presentacions, etc. A la planta primera es trobarà l’exposició de referència de l’equipament, una mostra significativa de l’abast temàtic i cronològic de les col·leccions que la Fundació Jaume Vilaseca ha anat recuperant al llarg de 25 anys amb la col·laboració de centenars de persones.

Finalment, la segona planta que està pendent d’adequació, està destinada a acollir l’àrea de col·leccions, que serà l’àrea tècnica de treball i la zona de reserva i magatzem. Concretament, de les col·leccions d’indumentària, instruments científics i maquinària de petita i mitjana dimensió.

Switch to mobile version