Autor Cultura
11 Març 2015 a 12:00

L’exposició del MAE passarà per Pineda de Mar

Una mostra itinerant sobre el teatre

Una de les imatges de l'exposició itinerant del fons del MAE

Una de les imatges de l’exposició itinerant del fons del MAE // Imatge del web de l’Ajuntament de Manresa

Properament, la mostra itinerant “La memòria de les arts efímeres. Documentar el passat per construir el futur de les arts escèniques” passarà per la ciutat de Pineda de Mar. Es tracta d’una exposició itinerant, que es podrà veure a Manresa fins el 23 de març, sobre el fons que el Museu de les Arts Escèniques i Centre de Documentació (MAE) ha acumulat des de la seva creació, l’any 1923, a partir d’adquisicions i de donacions de diferents col·leccions d’institucions i particulars.

La mostra dóna a conèixer el valor de conservar documents i objectes relacionats amb les arts escèniques per facilitar el seu estudi historiogràfic als investigadors. Està estructurada a partir de diversos plafons de fotografies que proposen un viatge a través de materials del fons del MAE, de sis propostes artístiques diferents representatives d’algun aspecte o professió concreta:

  • “De la Terra al Sol”, espectacle de 1879 amb escenografia i vestuari de Francesc Soler i Rovirosa
  • “Tòrtola València”, ballarina de la primera meitat del segle XX
  • “Terra Baixa”, el clàssic català d’Àngel Guimerà
  • “Marionetes de Barcelona”, la companyia de titelles de fil de Harry Tozer
  • “Ronda de mort a Sinera”, l’espectacle de Ricard Salvat a partir de l’obra d’Espriu
  • “Quiriquibú”, l’espectacle sobre el teatre de Joan Brossa, representatiu del llegat artístic de Fabià Puigserver.

Des del novembre passat, la mostra recorre diferents ciutats catalanes, i de moment ja ha estat a Sant Cugat, Vilassar de Mar, El Masnou, Viladecans, Tordera, Cardedeu i Premià de Mar. Després de passar per Manresa, on es troba actualment, es podrà veure a Igualada, Vic i Martorell.

Degut a que el MAE no disposa d’un espai d’exhibició estable, mostra el seu fons a partir de les exposicions temàtiques que acull la sala d’exposicions de la seu de l’Institut del Teatre de Barcelona, així com també d’altres d’itinerants de petit format que es presenten fora de l’IT.

El MAE està estructurat en tres seccions: la biblioteca, l’arxiu, i el museu. A la biblioteca s’hi conserven més de 125.000 volums, 5.000 manuscrits i més de 8.000 enregistraments audiovisuals.

A l’arxiu i al museu, s’hi guarden més de 17.000 esbossos escenogràfics, figurins i teatrins, entre els quals hi ha els de Fabià Puigserver, Sigfrid Burmann, entre d’altres, des del final del segle XIX; 6.500 cartells provinents de tot Europa; més de 150.000 programes de mà i dossiers d’espectacles; 1.000 vestits, entre els quals hi ha les col·leccions de Carmen Amaya, Margarida Xirgu, Enric Borràs, Victòria dels Àngels, i la companyia Gelabert Azzopardi; més de 400 titelles, entre els quals les col·leccions d’Ezequiel Vigués “Didó”, i de la família Anglès, i les més de 400 obres pictòriques representant escenes o personatges d’obres de teatre, entre els quals de Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Marià Andreu.

A més, també hi ha més de 150.000 documents personals i l’arxiu fotogràfic supera les 250.000 imatges. Darrerament, algunes companyies, com ara La Fura dels Baus, ha donat el seu arxiu al MAE.

Switch to mobile version