Autor Entitats
31 Març 2015 a 14:00

El Consell Comarcal fa balanç dels quatre anys de mandat

L’ens ha reduït un 33% els serveis deficitaris

miguel angel martinez

Miguel Angel Martínez // Imatge cedida pel Consell Comarcal del Maresme

 

El president del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Miguel Angel Martínez, va fer ahir una valoració molt positiva de l’exercici 2011-2015, arribant al final del present mandat havent minimitzat les amenaces estructurals gràcies a una gestió de contenció i racionalització econòmica que ha permés reduïr un 33% el nombre de serveis deficitaris. L’any 2011, el CCM comptava amb 24 serveis que generaven més despesa que ingressos. Aquesta xifra s’ha vist reduïda a 16 al final del mandat.

Segons va manifestar el president, Miquel Àngel Martínez i Camarasa en relació a la comparativa econòmica mandat 2011-1014, “el treball conjunt de tècnics i polítics ha permés mantenir, i fins i tot ampliar, el nombre de serveis que prestem fent-los més competitius i sostenibles”, un esforç encara més important si tenim en compte que en 4 anys el pressupost del CCM ha passat de poc més de 41 milions d’euros als 29.236.565 euros actuals.

Tot això s’ha produït en un entorn delicat econòmicament parlant, en el que el Govern del CCM s’ha centrat els darrers 4 anys en reestructurar els serveis comarcals per tal de garantir la viabilitat de la institució. Aquesta reestructuració, en paraules del president comarcal, deixa la institució molt ben posicionada per poder assumir aquelles competències o serveis que en un futur proper li puguin ser delegades tant per la Generalitat com pels propis ajuntaments.

Martínez va fer un repàs als principals projectes que s’han dut a terme durant el mandat. Els dos projectes “estrella” del mandat estan arribant al final de la seva tramitació. És el cas de la constitució de l’empresa mixta de residus que permetrà oferir als municipis una gestió integral dels residus i de la neteja, o el desplegament de la Xarxa Comarcal de Banda Ampla.

A aquests s’afegeix la redacció del Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic del Maresme impulsat des de l’Àrea de Promoció Econòmica. Durant aquest mandat també s’han ampliat els projectes de compres agregades amb la incorporació del gas i el gasoil. A més, s’ha conveniat i es col·labora amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en la compra agregada d’energia elèctrica.

Pel que fa a la incorporació de nous serveis comarcals destaca la posada en marxa del servei de Protecció Civil que dóna suport als municipis en totes les tasques que integra la protecció civil, ja siguin temes de prevenció i planificació, d’emergències o rehabilitació.

La mancomunació de serveis municipals ha portat el Consell Comarcal a conveniar amb els ajuntaments la prestació directa de certs serveis d’atenció al ciutadà. És el cas del SAD (Atenció a la Dependència) o de l‘Oficina d’Habitatge.

En altres casos, com en mobilitat internacional jove, el CCM ha recollit les demandes locals, les ha fet extensives a la resta de municipis i actualment està coordinant el servei que es presta a gairebé la totalitat de la comarca.

Per últim, en el repàs que es va fer ahir, es va recordar que el Consell Comarcal cada vegada presta més serveis directes al ciutadà. El cas d’emprenedoria n’és un clar exemple. Des de l’entrada en servei del Maresme Centre de Negocis.

Switch to mobile version