Autor Cultura
29 Març 2015 a 09:00

Diumenge de Rams

Tordera acull la Fira Mercat del Ram aquest cap de setmana

Diumenge de Rams // Foto: Joan Murcia

Diumenge de Rams // Foto: Joan Murcia

En el cristianisme, el Dia de Rams redorda l’entrada de Jesucrist muntat sobre un ruc a Jerusalem amb els seus deixebles durant la pasqua jueva. La gent de Jerusalem va alçar palmes i branques per rebre’l, amb alegria.

La celebració del Diumenge de Rams va ser i és una celebració multitudinària a molts països, tot i que en alguns llocs ha perdut importància a causa de l’expansió del laïcisme. Als Països Catalans, tradicionalment, aquest dia es commemora anant a beneir el palmó dels nens o la palma de les nenes, que solen ser regalades pels padrins. Per tota la geografia catalana es representa La Passió, essent les més famoses les d’Esparraguera i Olesa.

Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que són típiques d’aquesta festivitat perquè rememoren l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, rebut per la multitud amb rams. Al final de la missa del diumenge de Rams es fa una processó en què les palmes i palmons són beneïdes.En algunes llars encara és tradició de penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la-hi tot l’any, perquè hom creu que dóna protecció i bona sort.

Durant la cerimònia de la missa es dóna lectura al relat complet i dramatitzat de la Passió. Per donar-li major força, solen fer-ho tres persones: un (el sacerdot celebrant) llegirà les parts de Crist, un altre (el Sanedrín) llegirà les línies dels altres personatges i un de tercer (el Cronista) farà de narrador.

Aquest cap de setmana, Tordera acull la 38a Fira Mercat del Ram al Parc Prudenci Bertrana. Es tracta d’una de les darreres mostres multisectorials que encara es mantenen a Catalunya, una fira que ha guanyat amb els anys un tarannà propi, on hi tenen cabuda els productes de diferents sectors de mercat –indústria, serveis, automoció, agricultura i ramaderia-  i on no s’oblida l’origen de la Fira, els trets identitaris del centenari mercat dels diumenges de Tordera, reconegut arreu de Catalunya.

Switch to mobile version