Autor Societat
17 Febrer 2015 a 16:00

Una campanya de l’ICD promou ‘moure fitxa’ contra les discriminacions de gènere

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones

Campanya per l'equitat // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Campanya per l’equitat // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere’ és una campanya unitària que també subscriuen diputacions i entitats municipalistes de tot el pais.  En el marc de la commemoració el 8 de març del Dia Internacional de les Dones, la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, divulguen a partir d’avui una campanya unitària institucional de sensibilització.

L’objectiu de l’Institut Català de les Dones (ICD) amb aquesta campanya és promoure la reflexió i la revisió individual de cada ciutadà i ciutadana al voltant del concepte equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional, com en les relacions familiars i personals. Aquesta presa de consciència individual ha de permetre actuar, moure fitxa,  i  protagonitzar una transformació que ens porti a una societat on el valor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones sigui una realitat efectiva: moure fitxa per l’equitat salarial de gènere.

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya afirma en el seu articulat que l’equitat de gènere és un valor de la societat catalana i que els poders públics han d’emprendre polítiques actives per a reconèixer les dones com a subjectes socials i polítics, superar el model androcèntric i reconèixer l’expertesa femenina, així com les aportacions que les dones han fet i fan en totes les esferes polítiques, socials, econòmiques i culturals.

L’equitat de gènere també es l’eix del contingut de la Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones del 8 de març del 2015, que serà llegida en els actes commemoratius que es faran en tot el territori català. I que comença així:

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya afirma en el seu articulat que l’equitat de gènere és un valor de la societat catalana i, en el marc d’aquest ordenament jurídic que ens empara, els poders públics han d’emprendre polítiques actives per a reconèixer les dones com a subjectes socials i polítics, superar el model androcèntric i reconèixer l’expertesa femenina, així com les aportacions que les dones han fet i fan en totes les esferes polítiques, socials, econòmiques i culturals. 

‘Equitat’ és un substantiu femení que prové etimològicament del llatí i la primera vegada que s’empra en la nostra llengua és l’any 1696,  i fa referència específica a la llei natural, a la necessitat d’adaptar la norma jurídica a les particularitats de cada cas concret per evitar una interpretació rígida dels preceptes. L’equitat de gènere és un concepte complex vinculat a les polítiques de cooperació al desenvolupament que guarda una estreta relació amb la reflexió al voltant dels drets humans i la justícia social, que reconeix que el punt de partida d’homes i dones és diferent i, per tant, les necessitats són també diferents i que cal identificar-les i tractar-les per corregir el desequilibri. Així, l’equitat de gènere estableix la necessitat de reconèixer la diferència entre dones i homes per poder garantir la igualtat d’oportunitats i de tracte. ()”

 

Switch to mobile version