Autor Cultura
2 Febrer 2015 a 14:00

“Rastres de sàndal” guanya el Premi Gaudí a la millor pel•lícula

“10.000 KM” la més premiada de la nit

Foto de família dels guardonats dels VII Premis Gaudí de Cinema

Foto de família dels guardonats dels VII Premis Gaudí de Cinema // Imatge cedida per Comedia

Ahir a la nit es va celebrar la VII Gala dels Premis Gaudí, presentada per Àngel Llàcer i emesa des del Sant Jordi Club per TV3 i la Xarxa de Televisions Locals.

Els 1.800 convidats van poder veure com la pel·lícula “10.000 KM” es proclamava la gran guanyadora de la nit després de recollir cinc Premis Gaudí per Millor pel·lícula en llengua no catalana, Millor director per Carlos Marques-Marcet, Millor guió per Carles Marques-Marcet i Clara Roquet, Millor protagonista femenina per Natalia Tena, i Millor protagonista masculí David Verdaguer. No obstant això, el guardó a Millor pel·lícula va ser per a “Rastres de sàndal” dirigida per Maria Ripoll, escrita per Anna Soler-Pont, i protagonitzada per Aina Clotet.

La pel·lícula “El Niño” també va ser molt guardonada a la gala d’ahir a la nit, enduent-se els premis de Millor direcció de producció per Edmon Roch i Toni Novella, Millor actriu secundària per Bárbara Lennie, Millor actor secundari per Eduard Fernández, Millor muntatge per Mapa Pastor, Millor música original per Roque Baños, Millor fotografia per Carles Gusi, i Millor so per Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts.

La coproducció “Stella Cadente” va endur-se els guardons de Millor direcció artística per Sebastián Vogler, Millor vestuari per Mercè Paloma; i “[REC]4: Apocalipsis” els de Millor efectes especials/digitals per David Ambit, Lucía Salanueva, Lluís Rivera i Josep Claret, i Millor maquillatge i perruqueria per Alma Casal i Elena Pérez.

El premi a Millor documental va ser per “Gabor” dirigida per Sebastián Alfie, escrita per Sebastián Alfie, Pedro Loeb i Albert Solé, i produïda per Minimal Films i Miralab. El guardó a Millor curtmetratge va per “El corredor” dirigit per José Luis Montesinos, escrit per Iakes Blesa i José Luís Montesinos, produït per Caduco Films i Bastian Films.

De les dues pel·lícula nominades a Millor pel·lícula d’animació, sens dubte la candidatura més minsa, “Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo” va ser la que es va proclamar guanyadora.

“Descalç sobre la terra vermella” dirigida per Oriol Ferrer, escrita per Marcos Bernstein i Maria Jaén, i produïda per Minoria Absoluta, Televisió de Catalunya, TV Brasil i TVE, es va endur el guardó a Millor pel·lícula per televisió. I “La grande belezza” dirigida per Paolo Sorrentino, escrita per Paolo Sorrentino i Umberto Contarello i produïda per Indigo Film, Medusa Film, Mediaset, Pathé, France 2 Cinéma, Babe Film i Canal+ Itàlia, va ser la guardonada amb el premi a Millor pel·lícula europea.

Finalment, el director Ventura Pons va rebre enguany el Gaudí d’Honor-Miquel Porter per a tota la seva trajectòria. Un reconeixement que continuarà demà dimarts 3 de febrer amb un homenatge a la Filmoteca de Catalunya amb el passi de “Morir (o no)” presentada per ell mateix. I com és tradició, es va fer un recordatori – enguany acompanyat de la veu de l’actriu i cantant Elena Gadel – dels membres de la professió que han desaparegut al llarg de l’any passat.

Cal destacar també que, l’Acadèmia del Cinema Català – tal com es va fer al Festival de San Sebastián i a la gala dels Premis de Cinema Europeu celebrada a Riga – va reservar una cadira buida a la platea del Sant Jordi Club com a reivindicació de la situació en què es troba el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, que es troba detingut a la presó de Moscou des del 10 de maig de 2014 per haver donat suport a les manifestacions europeistes de la plaça Maidan de Kiev.

Tots els premiats als VII Premis Gaudí de cinema han estat rebuts aquest migdia pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en un acte on també hi assistirà el director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas.

Switch to mobile version