Autor Societat
10 abril 2015 a 13:00

El Consell Comarcal documenta les varietats hortícoles locals

3 Flares 3 Flares ×

Proposa als productors la creació d’un banc de llavors al Maresme

ccmaresme

Presentació de l’estudi // Imatge cedida pel CC del Maresme

El Consell Comarcal del Maresme (CCM) a través del programa Productes de la Terra Maresme ha impulsat un treball de camp per documentar les varietats hortícoles locals i evitar la seva desaparició. “Hem de preservar la nostra història en tots els àmbits i no podem oblidar que una part molt important de la nostra identitat maresmenca són els nostres productes de la terra, la nostra agricultura” va explicar el president del CCM, Miquel Àngel Martínez i Camarasa en el decurs de l’acte de presentació de l’estudi. El conseller delegat de Promoció Econòmica, Santi Fontbona, va afegir que “gràcies al compromís i zel personal de molts pagesos s’ha pogut preservat fins avui en dia part de la nostra cultura agrícola tradicional. Ara cal col·laborar entre tots plegats per no perdre aquest llegat”. En aquest sentit,es va proposar als productors la creació d’un banc de llavors al Maresme o la col·laboració amb d’altres existents per tal de guardar les llavors de les varietats maresmenques.

L’estudi, realitzat per l’Era, espai de recursos agroecològics, a partir d’entrevistes personals a pagesos i pageses de la comarca, ha recollit informació d’un total de 98 varietats hortícoles de 32 cultius diferents. D’aquestes, 80 poden ser considerades varietats locals i les 18 restants es classifiquen com a varietats d’origen comercial o provinents d’altres comarques.

De les 80 varietats documentades amb enraigament cultural al Maresme, es conserven llavors de 45, de les que els autors de l’estudi, que gestionen el banc de llavors Esporus de Manresa, s’han interessat en la conservació concreta de nou varietats. Les varietats maresmenques que consideren que s’hi podrien incorporar són: Api d’en Lluís Estanyol, Santa Susana; Escarola cabell d’angel d’en Joan Bellatriu, Argentona; Mongeta del ganxet de Santi i Jaume Noè, Cabrera de Mar; Mongeta genoll de crist de’n Joan Valls, Malgrat de Mar; Mongeta or i plata d’en Joan Valls, Malgrat de Mar; Mongeta del sastre de Salvador Sureda, Palafolls; Pebrot de fregir d’en Joan Bellatriu, Argentona; Pèsol garrofal de la Carme Obregón, St. Andreu de Llavaneres i Pèsol floreta de Santi i Jaume Noè, Cabrera de Mar.

D’altra banda, la prospecció realitzada en l’estudi identifica com a cultius maresmencs amb més varietats els pèsols, els tomàquets i les mongetes.

3 Flares Twitter 1 Facebook 2 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×